Sport

Hiddink wil standbeeld voor dokter die de nacompetitie bedacht

Dokter Ab Wit
Dokter Ab Wit © Archief Jaap Huurman
WAGENINGEN - Hij geldt als de bedenker van de nacompetitie: Ab Wit, voormalig voorzitter en clubarts van FC Wageningen. Hij overleed eerder dit jaar en nu is er een actie voor een standbeeld ter nagedachtenis aan Mister Nacompetitie. Het initatief wordt gesteund door niemand minder dan Guus Hiddink.
Jaap Huurman is van de werkgroep die het standbeeld voor Wit wil plaatsen bij Stadion De Wageningse Berg. "In 1972 zat Ab Wit aan de keukentafel en kwam hij tot de conclusie dat de eerste divisie na tien wedstrijden al gespeeld is. Hij bedacht toen dat er iedere periode een kampioen moest komen en die ploegen zouden dan de nacompetitie moeten spelen. Sinds 1973 wordt die dus gespeeld. Wageningen deed al mee aan de eerste en won de tweede en promoveerde daarna nog een keer via de nacompetitie."
'Mister Nacompetitie' moet een standbeeld krijgen
En zo zag Huurman eredivisievoetbal in Wageningen. "Het was kolkend als de grote ploegen hier kwamen. PSV verloor hier. Het was een prachtige tijd. En dat allemaal dankzij Ab Wit. Daarom verdient hij een standbeeld. Want niet alleen Wageningen heeft geprofiteerd van zijn idee, maar heel veel clubs. En dat heeft ze heel veel geld opgeleverd."

Duurzaam beeld

Vandaar dat al die club worden benaderd om het benodigde bedrag van 30 duizend euro bijeen te brengen. "Het moet een duurzaam beeld worden, een beetje vandalisme-bestendig. En we willen het dan onthullen bij de start van de eerstvolgende nacompetitie, liefst met een wedstrijd in dit stadion."

De Graafschap de eerste

Oud-spelers van Wageningen als Gerdo Hazelhekke, Jan van Halst en Dick Schoenaker zijn al erelid van de werkgroep en Huurman wil een nog bekendere naam werven. "De Graafschap is zes keer gepromoveerd via de nacompetitie. En ze wonnen in 1973 de allereerste editie. En wie speelde er toen mee? Niemand minder dan Guus Hiddink."

Hiddink scoorde

En dus treft Huurman de voormalige bondscoach van diverse landen in Doetinchem. Hiddink weet het allemaal nog als de dag van gisteren. "We speelden tegen PEC Zwolle, Volendam en tegen...jawel, Wageningen. Jullie verloren met 7-1 van Volendam. En wij wonnen op De Berg met 1-0 en de laatste wedstrijd bij PEC met 4-2. Daar scoorde ik nog. Piet de Visser was onze trainer. Een enthousiaste man en wij hadden ook kwaliteit in onze ploeg, die ons goed kon animeren. En dan redde de ploeg zich wel."
"We speelden de jaren daarvoor ook in de eerste divisie en als je na tien wedstrijden in de middenmoot stond, was er eigenlijk geen prijs meer. Daarom vond ik het een heel mooi initiatief van dokter Wit uit Wageningen. En Wageningen won de tweede nacompetitie, met Gerdo Hazelhekke en Dickie Schoenaker."
Jaap Huurman in gesprek met Gerdo Hazelhekke en Guus Hiddink
Jaap Huurman in gesprek met Gerdo Hazelhekke en Guus Hiddink © Omroep Gelderland
Het idee om Wit te eren met een standbeeld bevalt Hiddink wel. "Het is een prachtig initiatief, dat heeft die man heel goed bedacht. Tot op de dag van vandaag wordt er nog gebruik van gemaakt. Het is een mooi systeem gebleken."

Iedere club moet doneren

Huurman vraagt Hiddink of hij ook erelid wil worden. "Heel graag, is het een fulltime baan?", lacht de Achterhoeker. "Alle clubs die in de loop der jaren hebben geprofiteerd van het idee van dokter Wit uit Wageningen, moeten dus even een kleine donatie doen. Zodat het borstbeeld er komt. Dat zou mooi zijn."