Sport

Pieter (10) is gek van racefietsen en wil meedoen in de Vuelta

Pieter (10) is gek van racefietsen en wil meedoen in de Vuelta
Pieter (10) is gek van racefietsen en wil meedoen in de Vuelta
BRAKEL - In de berm bij de N322 bij Brakel staat Pieter Krijgsman, samen met zijn vader. Hij in nog maar tien jaar oud, maar hij durft al groot te dromen. Over een paar minuten komen de renners van de Vuelta voorbij, de wedstrijd waaraan hij ooit hoopt deel te nemen.
De zenuwen nemen toe, aan de horizon is de helikopter van de televisie al te zien. De vader van Pieter heeft de live-beelden van de helikopter op zijn mobieltje. Het is goed te zien waar de wedstrijd zich begeeft. Ineens zegt zijn vader: "Ze moeten er bijna zijn, want op tv zijn ze al bij de rotonde."

'Kom op Jetse'

Nog geen tien seconden later schiet de kopgroep van zo’n vijf mannen voorbij. In de kopgroep zit Jetse Bol. “Kom op Jetse”, schreeuwt Pieter hem toe. Even later passeert ook het peloton. Een gigantische groep raast voorbij met het geluid van ratelende kettingen en schakelende versnellingen.
Bekijk hier hoe Pieter de Vuelta van de zijlijn beleeft:
Pieter (10) droomt van meedoen in de Vuelta
“Ik vond het gaaf”, zegt Pieter met een twinkeling in zijn ogen. Dit is duidelijk de droom waar hij naartoe leeft. Bij zijn wielerclub Maas Waal uit Brakel hebben ze deze dag niet zomaar aan zich voorbij laten gaan. Voor de jeugd is er een dikke bandenrace georganiseerd. De jeugd van 2 tot 12 jaar kan meedoen aan een race met hun eigen fiets, waarmee ze dagelijks naar school fietsen. Pieter doet ook mee.

'Het wordt lastig'

“Ik ga nu zelf een wedstrijd fietsen, ik hoop dat ik eerste kan worden.” Het spreekt boekdelen dat vooral winnen belangrijk is. Helaas voor Pieter loopt dat vandaag even anders. "Ik zag al dat er iemand meedeed die veel groter is dan ik. Toen dacht ik: het wordt lastig.” Hij is dan ook tweede geworden vandaag.

Lokale held van wielerclub Maas Waal

De bekendste renner van wielerclub Maas Waal is Fabio Jakobsen die hier vroeger weleens trainde. Tom den Dekker kan het zich nog goed herinneren. Hij zit in de organisatie van de dikke bandenrace vandaag.
“Fabio kwam hier weleens trainen toen hij nog minder bekend was. Hij deed weleens voor de grap mee bij een evenement. Hij heeft ons een paar keer helemaal zoek gereden, wij waren helemaal kapot nadat hij even aanzette.” Een dag als vandaag is belangrijk voor de vereniging. "Als je dan zo’n Pieter ziet met zijn enthousiasme, dat zijn de toekomstige renners. Dat is prachtig om te zien hoeveel plezier hij heeft."