Sport

Gelderland klaar voor wielerfeest La Vuelta: 'Ze gaan hier mooi door de bocht'

Spaanse sferen in Lienden
Spaanse sferen in Lienden © Omroep Gelderland
LIENDEN - Gelderland maakt zich op voor de Vuelta. De Spaanse wielerronde start dit jaar in Nederland en rijdt zaterdag ongeveer een uur lang door Gelderland.
De Vuelta komt binnen via Zaltbommel en gaat dan door Maasdriel, Heerewaarden, Dreumel, Wamel, Echteld en Lienden. Via de brug bij Kesteren verlaat het parcours Gelderland, maar komt dan nog wel even door Scherpenzeel.

Een paar seconden in beeld

In alle plaatsen wordt er flink aandacht besteed aan de doorkomst van de wielerronde. Zo ook in Lienden. Het centrum kleurt al langzaam rood-geel, de kleuren van Spanje. De plaatselijke ondernemers zijn er druk mee, zoals Harrie Kremers van de Jumbo. "We zijn de boel leuk aan het aankleden. Lienden is echt een sportief dorp. Ik begreep dat dit het mooiste plekje is van de tweede etappe van de Vuelta. Ze gaan hier mooi door de bocht. Het duurt misschien maar een paar seconden, maar het feest duurt wel een paar uurtjes langer."
De route van de tweede etappe van de Vuelta.
De route van de tweede etappe van de Vuelta. © Omroep Gelderland

Roglic

"We zijn echte wielerfans. We hadden hier ook een Tourpoule, dat was drie weken lang tieren en vloeken op elkaar. Daar hebben we veel schik mee gehad. Mooi dat er een Jumbo-renner won en nu hopen we natuurlijk op Roglic, dat hij voor de vierde keer op rij gaat winnen. Maar het gaat ons vooral om Lienden."

Bijna door de achtertuin

Gelderse wielerfans verheugen zich enorm op de Vuelta. Dat geldt zeker ook voor Henk Zomerdijk. De oud-burgemeester van Echteld en Duiven geldt als een voorvechter van de wielersport. Hij haalde meerdere grote koersen naar het Rivierengebied. "Heel bijzonder dat de Vuelta nu bijna door mijn achtertuin komt", zegt de in IJzendoorn woonachtige Zomerdijk.

Giro en Vuelta

"Als wielerfanaat is dit voor mij een echt feestje. Heel bijzonder om dat mee te mogen maken. Ik ga zelf bij de Prins Willem Alexander Brug staan. Ik stond hier ook al toen de Giro door Gelderland kwam."
Henk Zomerdijk op de plek waar hij ook zaterdag zal staan
Henk Zomerdijk op de plek waar hij ook zaterdag zal staan © Omroep Gelderland
De provincie manifesteert zich nadrukkelijk met wielerkoersen. "Gelderland heeft ervoor gezorgd dat het nu bekend staat als de wielerprovincie. Ook weer met de Ladies Tour met over twee weken etappes in Ede en Arnhem. En het zou helemaal mooi zijn als we de Tour voor vrouwen hierheen konden halen."

Gek van het wielrennen

Zomerdijk ziet ook kansen voor een Gelderse deelnemer aan de Vuelta. "Thijmen Arensman uit Deil zie ik wel de top tien halen. En hij wil zich hier in zijn eigen streek vast ook wel van voren laten zien. Ook mooi hoe de dorpen hier meeleven. Ze zijn helemaal gek van het wielrennen door die Vuelta. Zeker in Lienden, waar ze dwars door het dorp heen rijden. Het is maar een paar minuten, een flits. Ik heb dat zelf ook, dat moet je meegemaakt hebben."