Sport

Volleybalster Myrthe Schoot dendert door bij Oranje: 'Ze is bezeten van het spel'

Myrthe Schoot bereidt zich op Papendal voor op het WK in Gelderland
Myrthe Schoot bereidt zich op Papendal voor op het WK in Gelderland © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het WK volleybal, voor het eerst in Nederland, nadert met rasse schreden. Een flink deel van het toernooi wordt gespeeld op Gelderse bodem en daar is Myrthe Schoot uit Winterswijk maar wat blij mee. Ze is één van de dragende speelsters van het team. "Myrthe is bezeten van het spel en dat is tegelijkertijd haar kracht."
Terwijl half Nederland verkoeling zoekt bij het water, werken de vrouwen van het Nederlands team zich binnen de muren van nationaal sportcentrum Papendal in het zweet. Het zijn lange trainingssessies, dag in dag uit, onder het regime van de gelouterde Avital Selinger. Verscholen tussen de bossen van Arnhem en Oosterbeek wordt hier de basis gelegd voor een uniek evenement in eigen land.
Baltraining, krachttraining, besprekingen, rusten en natuurlijk af en toe een gezellig groepsuitje voor de teambuilding. Het is het regelmatige en georganiseerde leven van een topsporter waar de ervaren Schoot nog altijd intens van geniet.
"Ik vind vooral het teamproces en het spelletje gewoon heel leuk", vertelt de geboren Achterhoekse tussen twee trainingen door. Na een lichte sessie op het veld stoeit ze ook nog een uurtje met zware halters, gewichten en medicijnballen. Ze is vaak in het krachthonk te vinden.

Fysiek topfit zijn

Drie pittige knieoperaties in haar inmiddels lange loopbaan dwingen Schoot ertoe om nog zuiniger te zijn op haar lichaam. Al jaren doet ze het uiterste om fysiek topfit te zijn. "Voor mij is dat het allerbelangrijkste en ik vind het gelukkig ook leuk om op die manier bezig te zijn. Ik verleg graag mijn grenzen."
Ik moet straks fit, scherp en snel zijn op het WK
Papendal is op 'werkdagen' haar thuis. "Hier heb ik de beste trainers om me heen en kan ik goed aan mezelf werken. Daar heb ik heel bewust voor gekozen. Als je voor een buitenlandse club speelt gaat het op zaterdag toch om winnen en ligt de focus minder op persoonlijke ontwikkeling. Ik moet straks fit, scherp en snel zijn op het WK. Daar werk ik hier elke dag aan."

Podcast 'Over de Top'

Ondanks het drukke programma maakt Schoot een ontspannen indruk. Net terug van twee weken zon en strand op Ibiza is de accu weer opgeladen. Ze heeft er met drie ploeggenoten zelfs nog een aflevering van hun podcastserie Over de Top opgenomen. De serie neemt luisteraars mee in het soms bizarre en unieke leven van een topsporter.
Het is super gaaf en heel bijzonder
Schoot, die tien jaar in de sterke Duitse competitie speelde, lijkt klaar voor de eindsprint richting het WK dat op 23 september in GelreDome begint met een wedstrijd tegen Kenia. Behalve in Arnhem wordt er ook in het Omnisport in Apeldoorn gespeeld. Polen is het andere gastland van het WK. "Het is super gaaf en heel bijzonder", glundert ze.

Rustige Selinger veeleisend

Het spiedende oog van Selinger ontgaat ondertussen niets tijdens de ochtendtraining. Zoals altijd is de gepokt en gemazelde coach de rust zelve. Af en toe is er een kort gesprekje met een speelster, een stimulerend tikje in de rug of een geintje bij het net met Schoot. "Hij is veeleisend en probeert ons naar een hoger niveau te pushen. Vaak kijkt 'Avi' ook of het team dingen zelf kan oplossen. Een groot voordeel is natuurlijk dat hij zelf op het allerhoogste niveau heeft gestaan."

Dienende rol

"Myrthe is een harde werker met heel veel passie en liefde voor het spel", strooit Selinger met mooie woorden over zijn libero. "Door de manier waarop ze iedereen op sleeptouw neemt, is ze een leider. Ik vind haar een teamspeelster bij uitstek die er ook van geniet om anderen beter te maken. Dat heeft ook met haar positie te maken. Een libero of spelverdeelster heeft vaak een dienende rol en zijn vaak wat anders ingesteld. Maar zoals ze verbaal aanwezig is, ook buiten het veld, is ze juist een leider. Ze is bezeten van volleybal en dat is ook haar kracht."
Schoot is als geboren Gelderse op het komende WK een uithangbord van het team. Ze speelt al sinds 2009 voor Oranje en heeft door haar studie aan de Johan Cruyff academy en haar brede blik ook nog eens veel kennis opgedaan over de organisatie rondom het evenement.

Achterkant van het WK

"Ik zit in mijn laatste jaar commerciële economie", vertelt Schoot. "Je doet dan bijvoorbeeld onderzoek voor bedrijven en loopt verschillende stages. Daardoor heb ik nu ook gezien wat zo'n WK aan de achterkant betekent voor Gelderland en Arnhem. Er komt veel bij kijken. Normaal gesproken sluit je je daar als topsporter voor af. Maar ik vind het interessant. Bovendien maak ik hier op Papendal de hele aanloop al maanden mee. Die combinatie is super leuk."
Normaal gesproken sluit je je daar als topsporter voor af, maar ik vind het interessant
Veel stilzitten is er sowieso niet bij voor de Winterswijkse. Behalve de openhartige podcasts waar Schoot dus bij betrokken is, heeft ze dus ook haar studie weer opgepakt. Daarnaast zet ze haar kennis in om mensen te ondersteunen in hun (sportieve) ontwikkeling met haar bedrijf Schoot Coaching.

Begeleiden van jonge talenten

"Inmiddels weet ik voor 90 procent wel hoe het volleybalspelletje gaat, hoewel je natuurlijk altijd bezig bent met zoeken naar waar nog verbetering zit. Maar toen ik 19 jaar was, kostte het veel meer energie. Nu maak je je minder druk om iets kleins en ben ik ook meer bezig met het begeleiden van jongere speelsters. Al die dingen samen geven me weer extra energie als ik de zaal in stap."
Die energie spat er op 33-jarige leeftijd nog steeds vanaf. "Op Myrthe kun je altijd rekenen", vervolgt Selinger zijn lofzang op Schoot. "Ze is loyaal en betrouwbaar en doet wat ze zegt, ook buiten het veld. Het is mooi om te zien dat ze nog steeds plezier en ambitie heeft en haar bijdrage kan leveren."
In dertien jaar Oranje won Schoot drie keer zilver op een EK. Haar grootste teleurstelling was het mislopen van een medaille op de Olympische Spelen van 2016. Nederland werd vierde. Misschien wordt het WK op Gelderse bodem wel het laatste kunstje van Schoot, maar zeker is dat allerminst. Meestal maken topsporters op leeftijd korte termijn plannen. "Ik ben er nog niet uit", zegt ze lachend op de vraag of het WK in september haar afscheid markeert.
De Achterhoekse Myrthe Schoot traint dagelijks op Papendal
De Achterhoekse Myrthe Schoot traint dagelijks op Papendal © Omroep Gelderland

Familie en vrienden op Gelderse tribunes

"Een WK in eigen land met familie en vrienden op de tribunes, dat is toch wel waar je het voor doet. Ook zij maken het hele proces mee en bekommeren zich altijd om jou als topsporter. Voor hen is het dan ook heel bijzonder om erbij te zijn. Hopelijk kunnen we samen de euforie delen, en anders maar het verdriet."
Zowel Schoot als Selinger zijn voorzichtig in het uitspreken van een doelstelling tijdens het WK. "Persoonlijk wil ik gedurende het toernooi bekijken wat mogelijk is. Misschien krijgen we wel vleugels in het begin en merk ik dat we wereldkampioen kunnen worden. Tijdens de Nations League hebben we niet altijd ons beste spel laten zien, het is lastig om te zeggen waar we nu staan met een jonge ploeg. Maar we kunnen in elk geval beter dan tijdens de VNL denk ik."

Oranje naar nog hoger niveau

Selinger: "Het zou geweldig zijn als we in de knock-out fase terechtkomen, bij de laatste acht van het toernooi. Dan sta je bij de beste landen van de wereld en kun je ontspannen spelen. Dat is luxe en dan gaan we alleen nog maar beter spelen. Tegen Japan en China in periodes echt goed gespeeld, maar het moet nog naar een niveau hoger. En dat gaat ook gebeuren denk ik."
De goedlachse Schoot kijkt voor de verandering eens bloedserieus. "Vanaf nu telt elke bal."