Sport

Publieksspeler Youssef El Jebli wil wel weer voetballen voor De Graafschap

Youssef El Jebli aandachtig toeschouwer bij zijn oude club De Graafschap .
Youssef El Jebli aandachtig toeschouwer bij zijn oude club De Graafschap . © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Hoog in de nok van het stadion, ingeklemd tussen sponsoren en bestuurders, bekeek Youssef El Jebli vrijdagavond een thuiswedstrijd van De Graafschap. Vier jaar lang voelde de 29-jarige Marokkaan zich een 'Superboer' om vervolgens zijn geluk te beproeven in Saudi-Arabië. "Misschien kom ik wel terug."
Voor De Graafschap begrippen deed El Jebli op een voetbalveld soms onnavolgbare dingen, ook in de eredivisie. Hij was geliefd bij de fans. Het verdriet bij veel fanatieke supporters was dan ook groot toen de creatieve middenvelder in de zomer van 2019 verkocht werd aan Al-Faisaly in het Midden-Oosten. De afgelopen twee seizoenen stond hij onder contract bij Al-Batin, een club op de grens met Koeweit.
"Ik ben nu transfervrij", doet El Jebli zijn verhaal op de volle Vijverberg in Doetinchem. "Ik moet nog wel weer fit worden, want ik heb vorig seizoen een zware blessure opgelopen waarbij ik mijn kuitbeen brak en mijn enkelbanden afscheurde. Nu ben ik weer op de goede weg."

Buitenland of toch weer De Graafschap?

Aan alles in het gesprek met El Jebli is voelbaar dat de geboren Utrechter het liefst een rentree zou willen maken in het blauwwit van De Graafschap. Maar het grote geld in de 'zandbak' is en blijft vanzelfsprekend ook aantrekkelijk. "Ik denk dat ik nog twee jaar in het buitenland ga spelen. Dat kan ook in Qatar zijn bijvoorbeeld. En dan zou ik graag weer hier voetballen. Of het voor nu ook een optie is? Misschien."

Erkenning en respect

El Jebli lacht. De transfermarkt is nog open tot eind deze maand. De Graafschap kan wel wat 'voetballende impulsen' gebruiken. Hij zegt stellig dat er geen gesprekken zijn geweest. "Echt niet. Maar veel mensen zeggen wel dat ik terug moet komen. Dat ze me nodig hebben. Het maakt me blij en het voelt als erkenning en respect."
De voormalig middenvelder die tussen 2015 en 2019 voor De Graafschap uitkwam, vertelt waarom hij naar een andere club vertrekt. "Mijn contract liep af en ik ben zelf ook wel toe aan iets nieuws. Bovendien was ik dus zwaar geblesseerd en is het ook zo dat ze na twee jaar vaak weer nieuwe spelers halen."

Bidden in Mekka en Medina

Behalve veel geld verdienen proefde El Jebli in het Midden-Oosten ook van een compleet andere cultuur die als moslim helemaal bij hem past. "Het is veel makkelijker om daar mijn geloof te uiten. Ik heb veel gebeden op de twee heilige plekken Mekka en Medina. Dat deed ik dan vaak als ik vrij was. Ook zocht ik mooie andere plekken op. Ik ben er een beter mens geworden, en vooral ook een volwassen man."
"In Nederland woonde ik soms in Doetinchem, maar zat ik ook nog vaak bij mijn ouders thuis. Nu was ik helemaal alleen en moest ik voor mezelf zorgen. Dat heeft me sterk gemaakt. Ook als voetballer ben ik gegroeid. Bij De Graafschap was ik nog vrij speels in veel dingen", legt El Jebli uit.
"Ik ben voor de leeuwen gegooid daar. Je moet ook echt presteren, want er wordt veel geld betaald aan spelers. Dan is het wel de bedoeling dat je echt je best doet anders kun je vertrekken en dat is ook logisch."

El Jebli volgt alles

Op de tribunes van De Vijverberg zag de voormalig publiekslieveling zijn favoriete club vrijdagavond opnieuw onderuit gaan. De Graafschap beleeft een beroerde start met twee nederlagen uit twee wedstrijden. El Jebli volgt alles nog. "Ik keek in Saudi-Arabië alle wedstrijden. Vorige week tegen Zwolle heb ik ook gezien. Twee spelhervattingen doen je de das om."
"Het kan alle kanten op in deze divisie. Het is niet te peilen. Clubs die zijn gedegradeerd zoals nu met Willem II en Heracles komen niet zomaar even terug in de eredivisie. Dat zie je vaak. De Graafschap heeft een ervaren selectie met ook veel jonge jongens, dat spreekt me aan. Ik voel me nog altijd De Graafschap en hopelijk kom ik ooit terug hier."