Sport

Boeren gaan protesteren tijdens wielerronde Vuelta in Scherpenzeel

Trekkers tijdens een eerder protest in Stroe.
Trekkers tijdens een eerder protest in Stroe. © Persbureau Heitink
SCHERPENZEEL - Boeren bereiden een grote protestactie voor tijdens de tweede etappe van de Vuelta op zaterdag 20 augustus. Langs het parcours bij Scherpenzeel en het Utrechtse Woudenberg willen ze met landbouwvoertuigen, vlaggen en spandoeken hun punt maken: er moet een streep door de stikstofplannen van het kabinet en het aantal koeien en boeren moet gelijk blijven.
Initiatiefnemer is melkveehouder Teus van der Wind van boerenactiegroep Agractie, zegt RTV Utrecht. In een appgroep roept hij collega's op om te komen demonstreren. "Het gaat niet om een blokkade", licht hij toe.
Ook moet het geen wilde actie worden. "We willen langs het parcours demonstreren met vlagvertoon en spandoeken en een gigantische rij trekkers, vrachtwagens en hoogwerkers." Verder worden flyers en boerenzakdoeken uitgedeeld. De boeren verwachten veel nationale en internationale aandacht te krijgen.

Tweede etappe: Den Bosch - Utrecht

La Vuelta Holanda bevestigt dat Agractie een demonstratie heeft gepland tijdens de tweede etappe. "We hebben er geen problemen mee zolang het parcours niet wordt geblokkeerd en de wedstrijd niet wordt belemmerd", laat een woordvoerder weten.
"Er is een Nederland vrijheid van meningsuiting en demonstreren is toegestaan. Wij moeten dit in goede banen leiden terwijl we het peloton een veilige doorgang geven." Of de actie in beeld wordt gebracht is aan de regisseur van de tv-uitzending, stelt de woordvoerder.
De boerenactie bij Scherpenzeel en Woudenberg is gepland tussen 11.00 en 17.00 uur.
De route van de tweede etappe van de Vuelta.
De route van de tweede etappe van de Vuelta. © provincie Utrecht