Sport

In deze Arnhemse atleet brandt een olympische vlam

Frank Futselaar met zijn nieuwe trainer Grete Koens
Frank Futselaar met zijn nieuwe trainer Grete Koens © Omroep Gelderland
ARNHEM - Frank Futselaar liep de limiet voor de olympische marathon van Tokio. Maar toch deed hij niet mee. Daarom wil hij er over twee jaar op de Olympische Spelen van Parijs per se bij zijn.
Eind 2020 leek de olympische droom van de 31-jarige atleet uit Arnhem uitgekomen. Hij voldeed aan de limiet, maar omdat zes Nederlanders dat lukte en er maar drie mochten gaan, viel Futselaar alsnog af. "Terwijl ik wel het niveau had. Ik moest op jacht naar verbetering van mijn tijd en dat bleek op zo'n korte termijn eigenlijk niet mogelijk."
Futselaar zit in een nieuw team:
Frank Futselaar werkt in nieuw team naar Spelen toe
"De olympische vlam brandt in mij. Ik wil er een keer aan meedoen. Ik was zo dicht bij Tokio. Ik weet dus dat het in me zit. Ik wil het de komende twee jaar eruit halen. Vooral de komende anderhalf jaar wordt belangrijk voor de kwalificatie."

Nieuw team

Futselaar liep jarenlang bij Running Team Liemers, maar stapte onlangs over naar een nieuw team. "Ik ga naar het Valley Running Team onder leiding van Grete Koens. Na acht jaar is dat niet zomaar een beslissing. Bij de Liemers ben ik als atleet gevormd. Ik was op zoek naar iets nieuws. Een superteam met atleten die op hoger niveau lopen dan ik."

New York

"Het is een droom om aan de Olympische Spelen mee te doen. Ik moet eerst terug naar de basis in deze nieuwe omgeving. En dan richt ik me op de marathon van New York. Het mooie van een marathon is dat het zo'n lange strijd is met de tijd, de tegenstanders en jezelf. Alle energie die je hebt, moet je gebruiken om de finish te halen."

Euforie-moment

"Marathon is life. Het is zo intensief, ook om er naartoe te werken. Dat proces, om dat te doorlopen en dan dat euforie-moment van de marathon, heb ik leuk leren vinden. In aanloop doe ik ook andere afstanden, zoals de Kramp Run in Varsseveld. Maar alles in het teken van de marathon van New York."