Sport

'De Graafschap kan echt groeien', maar Poldervaart predikt voorlopig realisme

Hoe kijken de trainers van de drie Gelderse profclubs naar het nieuwe seizoen? In het derde deel: Adrie_Poldervaart.
Hoe kijken de trainers van de drie Gelderse profclubs naar het nieuwe seizoen? In het derde deel: Adrie_Poldervaart. © Orange Pictures
DOETINCHEM - Met een flink opgeschoonde selectie en een nuchtere nieuwe trainer begint De Graafschap zondag aan een nieuw seizoen in de eerste divisie. Adrie Poldervaart spiegelt zich aan zijn oude club FC Groningen. "Ik zie veel overeenkomsten. Groei moet ons streven zijn."
Met veel enthousiasme en een enorme arbeidsethos ben je in juni aan de slag gegaan. Bij wat voor club ben je terechtgekomen?
"Bij De Graafschap zijn mensen werkzaam die echt trots zijn. Dat zit hier wel heel diep heb ik al gemerkt. Het beeld wat mij vorig jaar al geschetst is, komt perfect overheen. Namelijk een club waar veel bereidheid is om hard te werken. Het wordt gewaardeerd dat je oprecht bent en niet om de hete brei heen draait. Dat past bij mij, ik ben ook een direct persoon en zeg waar het op staat."
Deze club hoort in de eredivisie
Adrie Poldervaart
Misschien is geleerd van het verleden, maar de lat wordt beduidend minder hoog gelegd. Over promotie wordt niet gerept terwijl jullie wel spelers als Alexander Büttner en Siem de Jong hebben aangetrokken.
Ik denk dat je realistisch moet zijn, ook als je kijkt naar hoe de eerste divisie er dit seizoen uitziet met clubs als Willem II, Heracles Almelo en PEC Zwolle. We kunnen zondag onze borst meteen nat maken in Zwolle. Van de laatste tien jaar heeft De Graafschap er twee in de eerste divisie gespeeld. Daar moet toch eens over nagedacht worden. Het beeld is, deze club hoort in de eredivisie."
Twee jaar geleden lukte het bijna. Daar was onder leiding van Mike Snoei toen ook echt naar toe gewerkt.
Hoe dat kon gebeuren? Ik moet wel zeggen dat er toen sprake was van enorme pech met al die kansen tegen Jong Ajax en Helmond Sport. Dat was ongelooflijk. Natuurlijk willen wij altijd presteren en leggen we onszelf echt wel die druk op. De play-offs moeten minimaal gehaald worden. Dat lijkt me logisch en hoort ook bij De Graafschap.
Siem de Jong springt in het oog als we kijken naar de versterkingen. Hij is ziek geweest en zal net als de nieuwe spits Charlison Benschop niet starten tegen PEC Zwolle. Wat mogen we van een grote speler als De Jong verwachten?
Een mooi seizoen denk ik. Zijn fitheid is gewoon goed, hij heeft alles meegedaan. Ik hem zelfs één keer naar huis gestuurd, lekker even wat extra tijd voor zijn vrouw en kind. Die jongen heeft zoveel ervaring en wil gewoon heel graag. Net als Alexander Büttner en Benschop waar we ook slim mee moeten omgaan. Hij heeft gelukkig veel voor zichzelf getraind. Siem is een speler met gogme. Cruijff zei je moet op tijd vertrekken, niet te vroeg en niet te laat. Dat heeft Siem. Even twee meter inzakken of een paar metertjes naar links. Hij brengt dat op zijn manier over naar anderen.
Terug naar De Graafschap, een club met in principe veel potentie. Zie je veel overeenkomsten met jouw vorige club FC Groningen waar je de afgelopen jaren assistent-trainer was?
Die zie ik zeker. Groningers lijken op Achterhoekers. Beide clubs hebben een fanatieke supportersgroep die echt iets uitstraalt. Het doet mij deugd dat ik al mondjesmaat hoor dat ik me makkelijk aanpas en hier goed pas. Dat denk ik zelf ook. Ik ben wat dat betreft een kameleon. Omgekeerd moeten de mensen zich hier ook aanpassen aan mij, dat lukt goed. Samen zijn we een nieuwe liefde aangegaan. Dat is in het begin altijd leuk. Ik wil het samen doen, ben geen éénling maar uiteindelijk wel voor alles eindverantwoordelijk.
Samen zijn we een nieuwe liefde aangegaan
Adrie Poldervaart
Kan De Graafschap een club als SC Heerenveen of FC Groningen achterna?
Daar kunnen we wel naar toe groeien en dat moet ook het streven zijn. Ik weet niet precies of er een duidelijk pad is uitgestippeld, maar daar wil ik wel eens samen met de club over nadenken. De afgelopen weken heb ik het natuurlijk erg druk gehad met de volledige focus op het team. Alles zal moeten in kleine stapjes waarin je ook wel eens op je bek gaat. Maar ik zie heel veel intensiteit en energie.
Nog meer een topsportklimaat rond de club creëren is dan noodzakelijk.
Kijk, FC Groningen is natuurlijk een grotere organisatie waar je te maken hebt met meer mensen. Die club heeft bijvoorbeeld een trainingscomplex met een enorme topsporthal erbij. Je traint tegenwoordig niet meer alleen op het veld. Gerard Kemkers, de voormalig schaatser, heeft dat in Groningen toen allemaal in gang gezet. Daar is echt een monsterstap gezet. Het gaat er niet om of het daar beter is, maar of wij daar naartoe kan groeien. I
Kan dat?
Ik denk zeker dat het hier kan. En dan hoeft het echt niet allemaal gelikt te zijn en top van de top. Wij doen onze oefeningen momenteel in de gang omdat we met ons krachthonk bezig zijn, maar ook dat kan prima. En of je dan bezig bent met gewichten met gouden of roestige halters, dat interesseert me niets.
Eerst maar eens een resultaat halen zondag in Zwolle.
Ik ben verwachtingsvol, maar we hebben ook te maken gehad met een virusje binnen de selectie. Zelf was ik ook zo ziek als een hond. Zwolle heeft een fysiek sterke ploeg die ook extra ervaring gehaald hebben. Tegenwoordig is voetbal een spelletje met alleen maar omschakelmomenten, zeker in de eerste divisie. De bal wisselt heel snel van tegenstander en systemen lopen door elkaar en veranderen voortdurend. Cruciaal is zondag wie de duels gaat winnen en ook wat de scheidsrechter zal toelaten. Wens ons maar succes, want dat zullen we nodig hebben.

Zie ook: