Sport

'Weggepeste' Benschop wil wraak bij De Graafschap

Charlison Benschop ziet zijn terugkeer bij De Graafschap als een bevrijding.
Charlison Benschop ziet zijn terugkeer bij De Graafschap als een bevrijding. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Charlison Benschop heeft nog iets recht te zetten. De dramatische degradatie van De Graafschap in 2019 tegen Sparta zit hem nog altijd dwars. "Ik denk er nog vaak aan en ben uit op sportieve wraak", zegt de spits strijdvaardig.
Benschop, geboren op Curaçao, was populair bij de aanhang van De Graafschap. "Ik had een speciale band met de supporters. Daarom deed het ook extra veel pijn dat ik de club drie jaar geleden niet in de eredivisie kon houden. Uit hadden we nog met 2-1 gewonnen en na zeventig minuten stond het thuis nog gewoon 0-0. Maar toen scoorde Lars Veldwijk en raakten we het helemaal kwijt. We verloren met 2-0. Ik heb me lang slecht gevoeld en vaak afgevraagd hoe dat in hemelsnaam kon gebeuren."

Persoonlijke doelen

De fysiek sterke spits is uit op sportieve revanche. Met een missie is hij teruggekeerd naar de Achterhoek. Promoveren zou de diepe wond van degradatie kunnen helen. "Zeker weten, ik wil wraak. Mijn persoonlijke doelen vertel ik niet, want die worden altijd tegen je gebruikt. Als je zegt dat je 20 keer wil scoren, blijft je dat achtervolgen. Ik concentreer me op het team en mezelf en de rest komt dan vanzelf."
Met Devin Haen en Denzel Gravenberch heeft De Graafschap drie centrumspitsen in de selectie. "Het is aan de trainer hoe hij het in gaat vullen. We kunnen ook met twee spitsen spelen, maar ook met vleugelspelers. Devin heb ik al aan het werk gezien op de training, een groot talent. Die komt er wel."
Voorlopig zal de 32-jarige Benschop niet starten. Hij is nog niet fit genoeg. Het is een gevolg van een gemankeerde voorbereiding bij Fortuna Sittard waar zijn contract uiteindelijk werd ontbonden. Op het moment dat de Turkse vedette Burak Yilmaz neerstreek in Limburg, was er voor Benschop geen plaats meer.

'Dit is wat ik doorkrijg'

Over de Turkse eigenaren van de club heeft Benschop geen goed woord over. Hij werd weggepest. "Ik mocht ineens niet meer meedoen met oefenwedstrijden en werd compleet buitengesloten. Dat krijg je als dingen van bovenaf door Isitan Gün worden beslist. Trainer Sjors Ultee zag het ook liever anders, hij was superpositief over mij. En ook technisch manager Sjoerd Ars (ex-De Graafschap, red.) was fair, maar zei: dit is wat ik door krijg. Ze wilden me weg hebben."
Benschop zegt nu weer 'superblij' te zijn en noemt zijn comeback naar De Graafschap een 'bevrijding.' Vanuit zijn woonplaats Krefeld is hij binnen een uurtje in Doetinchem. "De autobaan op en dan afslag Emmerich."

Half Pools, half Antilliaans

"Toen ik Fortuna Düsseldorf speelde heb ik mijn vrouw leren kennen. Ze is Pools maar opgegroeid in Duitsland. Samen hebben we twee kinderen, Charly junior van 5 en Mila en 6 jaar oud. Zelf ben ik geboren op Curaçao, dus een halve Poolse en een halve Antilliaanse wonen nu in Duitsland." Hij lacht erom. "We zitten overal dichtbij, binnen twee uurtjes zit ik in Rotterdam waar ik vandaan kom. Alles is makkelijk te combineren. Wat dat betreft hebben veel mensen denk ik een verkeerd beeld van Duitsland."
Interlands spelen voor Curaçao was de afgelopen jaren veel moeilijker te combineren voor Benschop. Maar de kans is groot dat hij snel weer terugkeert bij de ploeg. "Ik heb dat zelf afgezegd vanwege privéredenen. De timing is vaak ook lastig, want meestal ben je één dag van tevoren terug bij je club inclusief jetlag. Tijd doorbrengen met familie en mijn kinderen is belangrijker."

Terugkeer naar Curaçao

Art Langeler en adviseur Guus Hiddink zijn vertrokken bij de nationale ploeg. Waarschijnlijk keert Nijmegenaar Remko Bicentini terug als bondscoach. "Hij weet me te vinden. We hebben nog steeds een mooie ploeg waarin ik met mijn ervaring zeker nog een rol kan spelen. Ik sta ervoor open om weer voor Curaçao uit te gaan komen."