Sport

'Ik ben ervan overtuigd dat we ons nog versterken', Letsch hoopt op veranderingen bij Vitesse

Hoe kijken de trainers van de drie Gelderse profclubs naar het nieuwe seizoen? In het tweede deel: Thomas Letsch.
Hoe kijken de trainers van de drie Gelderse profclubs naar het nieuwe seizoen? In het tweede deel: Thomas Letsch. © Orange Pictures
ARNHEM - Vitesse lijkt allesbehalve klaar voor het nieuwe seizoen. Uit de selectie van vorig jaar is veel kwaliteit vertrokken. "Als ik het vergelijk met nu, kampen we met een groot gat", concludeert Thomas Letsch. Zondag staat direct een topaffiche tegen Feyenoord op het programma. In deel 2 van het drieluik met de Gelderse proftrainers neemt de coach van Vitesse alle tijd voor de media.
Je hebt het woord 'overbruggingsjaar' nu al zo vaak gehoord, dat je het perfect uitspreekt in het Nederlands. Maar je moet er nog steeds niets van hebben?
Letsch lacht en spreekt het woord nogmaals uit.
Natuurlijk wil ik met Vitesse geen overbruggingsjaar. We hebben tot nu toe vijf nieuwe spelers gehaald, maar ik hoop op meer en dat is ook nodig. Ja, ik ben ervan overtuigd dat ze gaan komen. Anders was ik niet hier. En natuurlijk praten we binnen de club over onze mogelijkheden. Maar het is nog te vroeg om over doelen te praten. We zijn namelijk nog niet klaar.
Je moet ook realistisch zijn. Er is heel veel pure kwaliteit vertrokken en de financiële toekomst van de club is onzeker.
Uit de basis van vorig seizoen zijn we Eli Dasa, Loïs Openda, Riechedly Bazoer, Jacob Rasmussen en Danilho Doekhi kwijtgeraakt. Neem Openda, die scoorde en was onze belangrijkste man in de aanval. Die kwaliteit hebben we nodig, maar zo'n speler is heel moeilijk te vervangen. Het gat is inderdaad groot ten opzichte van vorig jaar.
Natuurlijk ben ik niet tevreden, maar dit is de situatie
Is Vitesse niet te laat? De eredivisie begint en jullie lopen achter de feiten aan.
Ja, we zijn laat met echte versterkingen, maar niet té laat. De transfermarkt is nog vier weken open en, nogmaals, ik ben ervan overtuigd dat we ons nog verder gaan versterken. Dit wisten we ook. Het proces rond de overname met een nieuwe eigenaar is nog niet afgerond, we weten niet met wat voor budget we straks kunnen werken. Dan is het voor onze technisch directeur Benjamin Schmedes ook lastig.
Daarom spreken jullie ook nog geen doelstelling uit. Die was altijd Europees voetbal halen.
Nogmaals, ik vind het nu te vroeg om conclusies te trekken en te zeggen wat haalbaar is dit seizoen. Zelfs clubs in de top van de eredivisie zijn nog niet klaar en bouwen nog aan het elftal.
Er zijn ook momenten dat je gefrustreerder en minder positief overkwam tijdens de voorbereiding. Wat is er gebeurd?
Letsch lacht opnieuw.
De ene dag is de andere dag niet. Ik kan wel heel verdrietig gaan doen, maar ik focus op wat we nu hebben. Ik ben hier en vind het fijn om bij deze club te werken. We hebben nu veel jonge talenten. Het is ook heel mooi om te zien hoe zij zich ontwikkelen. Ryan Flamingo bijvoorbeeld, dat is echt een toptalent. Ik zie ook een hele andere Enzo Cornelisse dan twee jaar geleden. In het leven en ook in het voetbal heb je goede en slechte tijden. Dit is een moeilijke periode, maar we maken er het beste van. Natuurlijk ben ik niet tevreden, maar dit is de situatie en die kan ik niet beïnvloeden. Het is nu zaak om scherp en positief te zijn, we gaan namelijk beginnen.
Thomas Letsch tijdens een wedstrijd tegen Fortuna Sittard vorig seizoen.
Thomas Letsch tijdens een wedstrijd tegen Fortuna Sittard vorig seizoen. © ANP
De voorbereiding is totaal niet te vergelijken met jouw voorgaande twee seizoenen, die succesvol zijn verlopen. Jullie hebben Vitesse in Europa op de kaart gezet.
Dat was 'outstanding'. In de competitie speelden we vooral thuis te vaak niet goed, maar in de Conference League was het hele avontuur fantastisch. Dat maakte me trots. Dit is weer een compleet nieuwe situatie. Maar ook vorig seizoen hadden we onze dingetjes in de voorbereiding met Tannane en Bazoer, die bezig waren met een transfer, en Johannes Spors die vertrok."
Ik ga nu mijn derde seizoen in. Alleen Herbert Neumann, Peter Bosz en Edward Sturing zijn hier langer trainer geweest. Dit is de moeilijkste voorbereiding tot nu toe. Maar het is tegelijkertijd ook weer een enorme uitdaging. En in voetbal kan alles snel veranderen. Wie weet, misschien staat Ronaldo of Benzema hier morgen wel op het veld. Dat praten we heel anders. Nee, grapje natuurlijk.
Ik vind het nog steeds een privilege om trainer te mogen zijn van deze club
Was dit niet het perfecte moment geweest voor jou om het succes te verzilveren? Er was belangstelling vanuit Duitsland en ook Standaard Luik had je op de radar. Kun je de prestaties nog wel evenaren hier?
Letsch laat een lange stilte vallen en wikt en weegt zijn woorden. Hij wil weinig kwijt.
Ik snap dat je die vraag stelt, dat zou ik misschien ook gedaan hebben als journalist. Misschien heb je gelijk. Maar ik had ook nog een contract, hé? En nogmaals: moet ik klagen? Vooraf wist ik van de omstandigheden en ik vind het nog steeds een privilege om trainer te mogen zijn van deze club.
Eerst maar eens Feyenoord zondag in GelreDome! Hoe kijk je tegen hen aan?
Van de laatste vier keer hebben we er drie gewonnen en één gelijk. Feyenoord is een topteam dat aanvallend speelt en zich sterk heeft ontwikkeld. Ik denk dat ze dit seizoen echt gaan meedoen om het kampioenschap. We zijn gewaarschuwd. Het gaat weer interessant worden. Ook een club als FC Utrecht heeft veel gedaan en dan heb je natuurlijk altijd nog AZ en FC Twente. Laten we eerst maar eens proberen dichtbij die clubs te blijven dit seizoen.

Zie ook: