Sport

'Ik werd in mijn nek gepist', voetbalfotografen helemaal klaar met agressie

KNVB, ESPN en NSP zijn een onderzoek begonnen naar de veiligheid van fotografen, cameralieden en journalisten langs de lijn.
KNVB, ESPN en NSP zijn een onderzoek begonnen naar de veiligheid van fotografen, cameralieden en journalisten langs de lijn. © Orange Pictures
ARNHEM - KNVB, ESPN en NSP (Nederlandse Sport Pers) zijn een onderzoek begonnen naar de veiligheid van fotografen, cameralieden en journalisten langs de lijn in voetbalstadions. Gelderse sportfotografen geven aan dat de situatie daar na corona een stuk onveiliger is geworden.
"Het is erger dan vroeger", stelt fotograaf Broer van den Boom uit Wijchen. Hij zit al meer dan 30 jaar in het vak.

'Proberen je bewust te raken'

"Het is een groot drama. Ze proberen je gewoon bewust te raken. Je hebt een laptop naast je. Komt daar bier op, is je laptop naar de kloten. Je krijgt echt tientallen biertjes om je oren. Maar ook afgevreten appel, snoep en zelfs een keer een kapotte telefoon. En ik durf niet om te draaien, want dan wordt het nog erger."
De Wijchenaar vertelt dat hij voor 30.000 euro aan apparatuur bij zich heeft. Spullen die dus gevaar lopen. "En verzekeren is bijna niet te doen. Gebeurt er twee keer wat, dan doet de verzekeraar al moeilijk."

'Het is verschrikkelijk'

Van den Boom geeft aan dat het ten koste van zijn werk gaat: "Je kunt niet gaan staan waar je wilt staan. Het gaat ook ten koste van het plezier in je werk. Het is verschrikkelijk. Maar stoppen? Dat zeker niet. Ik vind het nog veel te leuk."
Broer van den Boom aan het werk.
Broer van den Boom aan het werk. © Omroep Gelderland
Overigens gebeurde er vroeger ook wel eens wat. "Ik was bij ADO-NEC en zat achter de boarding. Daarachter zat gaas. Plast er zo'n gast door het gaas in mijn nek."

'Zonde, drink het bier op'

Ook fotograaf Paul Meima uit Arnhem geeft aan dat de situatie in de stadion is verslechterd: "De problemen zijn wel toegenomen. Excessen met vuurwerk gooien, toename van het aantal bierdouches. Zonde, drink het op en stop met die onzin."
"Bij Cambuur werd er met vuurwerk gegooid. Toen moest ik mijn materiaal snel half in het doel leggen, omdat het vuurwerk om mijn oren vloog", vertelt Meima. "Ik maak me geen zorgen om mezelf, maar wel om mijn materiaal."

'Ten koste van je werkplezier'

"Het is kennelijk een maatschappelijke uitlaatklep, maar moeten andere mensen daaronder lijden? Het is er niet veiliger op geworden. Er werd een keer een cameraman van ESPN door vuurwerk geraakt, ik zat er een meter naast. Het gaat ten koste van je werkplezier, maar ik heb nog steeds veel plezier in een sfeervol stadion."
Alsof iedereen is losgeslagen
De Apeldoornse fotograaf Peter Lous ziet ook dat het er niet beter op is geworden na corona: "Alsof iedereen is losgeslagen. En er wordt niet opgetreden. Stewards bij FC Utrecht lieten mensen op onze plekken. Dat kan gewoon niet."
"Bierdouches zijn normaal geworden. Je zegt er niets van, anders krijg je nog meer over je heen. Omkijken doe je daarom ook niet", vertelt Lous. "Het is niet fijn als je kleddernat thuiskomt."
"Een keer bij AGOVV gooide iemand drie bekers cola over me heen. Achteraf bleek dat hij was opgenaaid door vrienden en dat hij er geld voor had gekregen. Ik ben hem achterna gerend. Uiteindelijk heb ik dat geld gekregen om de schade aan mijn apparatuur te vergoeden. Cola is helemaal erg", benadrukt de Apeldoorner.

'Kan mijn werk niet doen zoals ik wil'

"De werkomstandigheden worden steeds slechter. Ik neem geen laptop meer mee bij het veld. Heb al eens schade gehad. Je loopt toch met 30.000 euro aan apparatuur. Je bent niet vrij. Ik kan niet mijn werk doen zoals ik het zou willen. Op bepaalde plekken ga je niet meer zitten", zegt Lous.
"Bij Vitesse-FC Utrecht ging ik vorig seizoen voor het uitvak zitten. Kwam een medewerker van Utrecht me vertellen dat ik daar niet moest gaan zitten, omdat de Utrecht-fans een vuurwerkactie gingen houden. En inderdaad, het ging helemaal los."
"Het loopt helemaal uit de hand. De oplossing is simpel, want die jongens staan op beeld. Haal er eruit en geef ze een stadionverbod van een jaar."

Zie ook: