Sport

Done Deal bij NEC! Jasper Cillessen wordt weer keeper in De Goffert

Jasper Cillessen tijdens een derby tegen Vitesse in 2011
Jasper Cillessen tijdens een derby tegen Vitesse in 2011 © Broer van den Boom
NIJMEGEN - In 2011 verliet hij NEC voor Ajax. Vervolgens stond hij onder contract bij de Spaanse topclubs Barcelona en Valencia. En nu keert Jasper Cillessen terug bij zijn grote liefde NEC.
De 33-jarige doelman wordt donderdag al medisch gekeurd en zal dan waarschijnlijk een contract voor twee jaar tekenen bij NEC. Dat laten bronnen weten aan Omroep Gelderland die de komst van de keeper bevestigen. De rentree van de keeper van het Nederlands elftal naar NEC is een enorme stunt van de Nijmeegse club die al enkele jaren opvalt met bijzondere transfers.

Marcel Boekhoorn cruciaal

Al wat langer gingen er geruchten over een terugkeer van Cillessen naar Nederland. Eerder werd hij in verband gebracht met PSV en later ook met Ajax en AZ. Cruciaal in de komst van de geboren Nijmegenaar is geldschieter en supporter Marcel Boekhoorn. De ondernemer, die al tientallen miljoenen euro's in NEC stak, vloog onlangs speciaal naar Valencia om met Cillessen te praten. Bij die club speelt de doelman geen rol meer van betekenis. Cillessen stond nog tot 2023 onder contract in de Spaanse stad. NEC moet wel een (geringe) transfersom betalen, zo laten ingewijden weten.
De in Groesbeek opgegroeide Cillessen wil zelf graag weer in de regio wonen waar hij vandaan komt. Bovendien heeft hij Boekhoorn ooit een belofte gedaan dat hij weer zou terugkeren bij NEC, de club ook waar hij werd opgeleid. Cillessen lost nu die belofte in.

Debuut in De Goffert

Hij debuteerde in 2011 voor NEC, maar was op dat moment eigenlijk reservedoelman. Toen Gabor Babos geblesseerd raakte kwam Cillessen in beeld. "In principe heb ik niks te verliezen", zei hij destijds. "Een debuut in eigen Goffert, mooier kun je het niet wensen. Ik heb hier gewoon over gedroomd."

Uitblinker op WK

Hij pakte zijn kans en bleef ook na de terugkeer van Babos eerste doelman bij NEC. Dat leverde hem na het seizoen een transfer op naar Ajax. Daar was hij aanvankelijk reservekeeper, maar in zijn tweede jaar veroverde hij een basisplaats en kwam hij ook bij het Nederlands elftal. In 2014 blonk hij uit op het WK in Brazilië, waar Oranje derde werd en Cillessen in zeven wedstrijden maar vier tegendoelpunten kreeg.

Rol bij Valencia uitgespeeld

Later volgde een transfer naar Barcelona, maar daar werd hij nooit eerste keus. Cillessen stapte in 2019 over naar Valencia, maar mede door blessures was hij daar ook niet altijd een vaste waarde. Hij mocht ook weg. Zijn contract wordt nu dus door NEC afgekocht. Vanmiddag wordt de presentatie verwacht in stadion De Goffert in Nijmegen.

Bony en Schöne

Vorig seizoen baarde NEC al opzien met de aankoop van Lasse Schöne die jarenlang met succes voor Ajax speelde. De Deen is de onbetwiste leider in het veld bij NEC. Ook haalde de clubleiding vorig seizoen Wilfried Bony, die uitgroeide tot publiekslieveling bij aartsrivaal Vitesse. Bij NEC raakte Bony snel geblesseerd. De Ivoriaan verdween door de achterdeur.

Zie ook: