Sport

De Graafschap is een uitlaatklep: 'Heerlijk een avondje bij de vrouw weg'

Peter Halsema (links) en Ilja Weijers genieten samen bij De Graafschap
Peter Halsema (links) en Ilja Weijers genieten samen bij De Graafschap © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - De Graafschap staat bekend als een cultclub met een trouwe en fanatieke aanhang. Dat zal ook komend seizoen weer zo zijn als de Achterhoekse trots voor het vierde jaar op rij in de eerste divisie speelt. Maar veel supporters malen daar helemaal niet om.
De beeltenis van culttrainer Simon Kistemaker op een gevel van stadion De Vijverberg is niet te missen op het sfeervolle Spinnekoppenplein. Hier organiseert De Graafschap zijn jaarlijkse open dag met een presentatie van de selectie op een podium als hoogtepunt. Ruim duizend supporters zijn erop afgekomen, vaak uitgedost in blauw-witte tenues of zelfs het logo geschminkt op de wangen.

Siem de Jong ziek

Aan een tafeltje, natuurlijk met een hoop bier en bombarie, staat een vrolijk groepje fans. Ze nemen de oefenwedstrijd van de zaterdag door die De Graafschap in het Twentse Delden met 1-0 won van concurrent Roda JC. Doetinchemmer en topaankoop Siem de Jong bleef aan de kant met ziekte en is ook niet op de open dag te bewonderen. "Ik heb er maar weinig vertrouwen in dat hij veel gaat spelen", moppert één van de kritische fans die toevallig even komt buurten.
Twee mannen, ze komen al jarenlang bij de club van de Superboeren, zijn positiever. Ze verhalen over de passie en het gevoel dat ze hebben bij De Graafschap. "Hij is een kameraad van mij", zegt Peter Halsema uit Doetinchem terwijl hij wijst naar Ilja Weijers uit Hummelo. "Ik heb het van hem geleerd en het bevalt me prima. Wat ik heb geleerd? Dat het heel fijn is om af en toe een avondje weg te zijn van de vrouw." Halsema lacht.

Uitje met de dochters

Weijers hoort hem niet vanwege de harde muziek op het plein, maar gebruikt even later dezelfde woorden. "Uiteindelijk gaat het om gezelligheid. De wedstrijden zijn bijzaak. Het belangrijkste is lekker met je kameraden een avondje bij de vrouw weg. Ze staat er nu bij dus ik moet uitkijken, want vandaag is ze wel mee. Het is vaak ook een uitje met mijn dochters. Eén keer in de twee weken een avondje Vijverberg doen, dat is toch fantastisch?"

'Alles wat je thuis niet zegt, doe je hier'

Het gaat veel supporters om de sfeer en de gezelligheid. De Graafschap is een uitlaatklep geworden. "Ik denk dat 80 procent van de mensen er zo over denkt", zegt de 56-jarige Halsema. En alles wat je thuis niet mag zeggen, doe je hier. Ja, dat is vooral wat we vanaf de tribunes roepen. En na de wedstrijd is het weer gemoedelijk met elkaar, dan telt saamhorigheid. Samen zijn we één grote familie."
"De Graafschap zit in mijn hart", weet Weijers (45) zeker. "Dit is voor mij pure beleving. Bij Ajax in de Arena koop je een kaartje voor de wedstrijd. Hier kom je voor de gezelligheid, een biertje doen samen. Ik denk dat dat heel belangrijk is."

Voor promotie gaan

Met de komst van de ervaren Achterhoekers Siem de Jong, Alexander Büttner en Lions Kaak zijn de verwachtingen ouderwets hooggespannen. "Die zijn er altijd bij De Graafschap", weet Weijers. "We willen gewoon voor promotie gaan, dat wel natuurlijk. Gelukkig krijgt de jeugd de kans en zijn er jongens uit Doetinchem en omgeving teruggehaald."

'D'ran gaan'

Volgende week zondag begint de competitie met direct een zware uitwedstrijd tegen degradant PEC Zwolle. Meestal zijn de wedstrijden echter op vrijdag in de eerste divisie. "En dat vind ik helemaal niet erg", vertelt Halsema. "Als er maar strijd wordt geleverd en met zijn allen 'D'ran' gaan", vult Weijers aan. "Ook al eindigen ze dan als achtste."
Het slotwoord is voor de lachende Halsema. "Kijk, eredivisie voetballen is leuk, maar nu heb ik het weekend om uit te brakken. Dat is ook niet verkeerd."