Sport

Oud-wielrenner Kenny van Hummel weet wat Fabio Jakobsen meemaakt in de bergen: 'Dikke stress'

Kenny van Hummel in de Tour de France van 2009.
Kenny van Hummel in de Tour de France van 2009. © ANP / Koen van Weel
HUISSEN - De strijd van wielrenner Fabio Jakobsen in de Tour de France om ook vandaag op tijd binnen te komen, doet oud-wielrenner Kenny van Hummel zeker terugdenken aan zijn deelname aan de ronde in 2009. De Tour waarin hij als sprinter vaak op grote achterstand binnenkwam in de bergen. "Ik krijg wel hetzelfde gevoel als toen", vertelt Van Hummel, die inmiddels in Huissen woont.
Update!! Fabio Jakobsen heeft ook de laatste bergetappe in de Tour de France overleefd. Hij kwam op ruim 36 minuten na ritwinnaar en geletruidrager Jonas Vingegaard in een groep binnen de tijdslimiet over de streep.
Als we Van Hummel bellen, heeft Jakobsen net het peloton moeten laten gaan en fietst hij achteraan in koers samen met al zijn ploeggenoten.
Dat Jakobsen zo omringd wordt door zijn ploeggenoten, noemt Van Hummel het belangrijkste verschil met zíjn strijd destijds. "Ik was echt alleen", zegt hij. "Als je met een paar man kunt blijven draaien, is het verval ten opzichte van het peloton minder groot." Van Hummel ziet Jakobsen dan ook wel slagen in zijn missie om de streep donderdag binnen de tijd te halen. Zodat hij in de race kan blijven en misschien vrijdag al, maar zeker zondag op de Champs-Élysées kan sprinten.
De droom die Van Hummel destijds ook had, zo beaamt hij. "Ik ben toen echter letterlijk uit de tour gevallen waardoor het me niet is gelukt. Ik weet wel dat ik in Parijs de sprint niet had gewonnen, maar een top-10 plek daar was m'n droom. Nu heeft het voor mij toch lange tijd gevoeld dat al mijn inspanningen in de bergen om op tijd binnen te komen voor niks waren."
Blijf ik in koers, red ik het? Het is het enige wat continu door je hoofd spookt.
"Dikke stress." Met die woorden omschrijft Van Hummel het gevoel dat Jakobsen donderdag moet hebben gehad toen hij op de fiets stapte voor de laatste bergrit in deze tour. "En ook gisteren zal het stressniveau bij hem al heel hoog hebben gezeten als je ziet hoe nipt hij het redde om op tijd binnen te komen."
Stress voor sprinters in de bergen is een heel andere mentale stress dan die van bijvoorbeeld klassementsrenners, weet de voormalig sprinter. "Blijf ik in koers, red ik het? Het is het enige wat continu door je hoofd spookt. Zeker in een korte etappe zoals donderdag wanneer je relatief weinig tijd mag verliezen."
Wanneer hij deze dag doorkomt, ruikt hij de streep.
Wanneer Jakobsen het redt dan heeft zijn voormalig collega alle vertrouwen in een tweede etappezege voor de trots van Heukelum deze Tour. In Parijs, welteverstaan. Dat hij daarvoor nu zulke enorme inspanningen moet doen, maakt daarbij volgens Van Hummel niet uit. "Wanneer hij deze dag doorkomt, ruikt hij de streep. Dat geeft toch weer dat beetje extra dat hij in Parijs nodig zal hebben om mee te sprinten voor de overwinning."