Sport

Scheidsrechters krijgen vaak de volle laag: 'Je doet het nooit goed'

De scheidsrechters trainen voor het nieuwe seizoen
De scheidsrechters trainen voor het nieuwe seizoen © Omroep Gelderland
BEUNINGEN - Wat bezielt scheidsrechters? Ze krijgen het doorgaans zwaar te verduren. Spelers en publiek behandelen ze als grof vuil, maar toch gaan ze er ieder weekend weer staan.
Toch worden in de regio Nijmegen al honderd jaar wedstrijden geleid door scheidsrechters van de eigen organisatie, de COVS. Die bestond afgelopen week honderd jaar. Iedere week wordt er een gezamenlijke training afgewerkt op het veld van Beuningse Boys. "Daarbij zijn scheidsrechters van alle niveaus en van alle leeftijden", vertelt Johan Buurman van de COVS. "Sommigen fluiten eerste divisie. Er is er één van 71, maar er zijn ook jonge talenten bij."
Een scheidsrechter kan het niet gauw goed doen
De zelfkant van het fluiten kent Buurman ook. "Er staat 22 haantjes op het veld en je doet het nooit goed. Als je een fout maakt, moet je het gewoon toegeven. Maar je krijgt nou eenmaal kritiek. Daarom is het fijn om onze ervaringen iedere week te delen op de trainingen met andere scheidsrechters. De passie drijft mij, want het is heerlijk om de te fluiten op zondag of op zaterdag."

Van keeper tot scheids

Jeremy Lensink is een jongere scheidsrechter. Hij was ooit keeper. "Ik voetbalde bij ESA, waar ze ooit scheidsrechters nodig hadden. Toen dacht ik: waarom niet? En ik vond het wel tof. Of je nou als scheidsrechter of als keeper daar staat, ik hou sowieso van het spelletje. Ja, natuurlijk maak je wel eens wat mee, zeker als het echt om de knikkers gaat. Dan moet je soms impopulaire beslissingen nemen. Daar moet je wel tegen kunnen."

Support

"We leren hier van elkaar. We staan niet alleen en hebben veel support aan elkaar. We zijn nu alweer aan het trainen. Het is midden juli, want de clubs zijn ook alweer bezig. Er staan al heel wat oefenwedstrijden. We zijn er klaar voor om na die corona eindelijk weer een normaal seizoen te hebben."

Fit blijven

Steven van der Vrande floot al op eerste divisie-niveau. Hij leidt de trainingen. "Het betaald voetbal en de hoogste amateurs zijn al begonnen. Dus is het voor ons goed om in training te blijven. Het is belangrijk om fit te zijn, want als je dichtbij de spelers en de bal bent, kun je de beste beslissingen nemen."
"Het is een ontzettend leuke hobby. Na negentig minuten heb je het liefst dat iedereen tevreden is. Dat lukt niet altijd, maar het belangrijkste is dat ze het over de uitslag hebben en niet over de scheidsrechter."