Sport

Pleun Strik (78) overleden

Ajax won in 1982 op eigen veld met 5-0 van de Nijmegenaren. Na rust verving de 16-jarige Marco van Basten (m) Johan Cruijff. De debutant maakte 3-0. Links achter Van Basten Sije Visser en rechts Pleun Strik. Links arbiter Henk van Ettekoven uit Ede.
Ajax won in 1982 op eigen veld met 5-0 van de Nijmegenaren. Na rust verving de 16-jarige Marco van Basten (m) Johan Cruijff. De debutant maakte 3-0. Links achter Van Basten Sije Visser en rechts Pleun Strik. Links arbiter Henk van Ettekoven uit Ede. © ANP
NIJMEGEN - Pleun Strik is overleden. De oud-speler van NEC werd 78 jaar.
Strik speelde vier seizoenen voor NEC en kwam tussen 1978 en 1982 tot 98 officiële wedstrijden voor de Nijmegenaren die acteerden in de eredivisie. Op Twitter wenst NEC de nabestaanden van Strik veel sterkte met het verlies.
Vergeleken met hem was Mister NEC Sije Visser een jonkie. Die schrikt van het bericht dat Strik is overleden. "Hij was nog maar 78. Dat is hartstikke jong." Na Striks vertrek uit Nijmegen spraken Visser en Strik elkaar nooit meer. "Er zijn nog wel een paar reünies geweest, maar daar was Pleun nooit bij."

'Als Pleun mij raken kon, dan deed hij dat'

Oud-trainer Leen Looijen was de coach van het elftal met Strik. Ook Looijen zegt verrast te zijn door het overlijden van de oud-speler. "Hij is als routinier van enorme waarde voor de ploeg geweest", blikt Looijen terug. "Pleun was een einzelgänger, niet echt populair onder de jongens, maar wel een voorbeeld zoals hij omging met de sport. Als we op trainingskamp waren, begon hij 's morgens in zijn eentje al. Daar keken de anderen vreemd van op, 'heb je die uitslover weer'. Veel jongens rookten in die tijd, maar de enige zonde van Pleun was af en toe een glas whisky. Pleun was uitermate professioneel en gedreven en deelde veel uit. Ik deed op trainingen graag mee. Als Pleun mij raken kon, dan deed hij dat."
Hij was een echte prof, herinnert ook Visser zich. "Hij had veel ervaring, veel meegemaakt. Het was fijn voetballen met hem, al liet hij zich ook wel eens wisselen als het niet naar zijn zin was. Maar we gingen er in die tijd als voetballers wel steeds voor en daar had Pleun ook het karakter voor. Dat is tegenwoordig toch wel anders. Als je ziet hoe jongeren zo snel multimiljonair zijn. Ik heb als belastingadviseur meer verdiend dan als voetballer."

Strik over NEC in de krant

Strik verliet NEC veertig jaar geleden toen hij al 38 was, maar het einde van zijn carrière was het niet. Hij plakte er nog twee jaar aan vast bij VVV in Venlo. In het Limburgsch Dagblad liet de verdediger zich niet al te vleiend uit over zijn periode bij NEC. "NEC is een gezelligheidsploegje en dat strookt niet met mijn karakter. Men was daar eigenlijk pas doordrongen tot presteren als de degradatie nabij was. En dan... vier à vijfduizend mensen in een groot stadion. Het voetbal in Nijmegen was dood. Een vervelende ervaring."
Strik speelde ook jaren bij PSV en was bij die club ook aanvoerder. Verder speelde de geboren Rotterdammer voor Go Ahead Eagles en EVV Eindhoven.