Sport

Achterhoeks De Graafschap moet afrekenen met pittige concurrentie

De Graafschap heeft weer een Achterhoekse kern
De Graafschap heeft weer een Achterhoekse kern © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Jarenlang was de kritiek op De Graafschap dat er nauwelijks nog Achterhoekers speelden. Dat is dit seizoen anders, maar in de sterk bezette eerste divisie is dat geen garantie op succes.
In 2013 koos De Graafschap voor veel dure spelers van buitenaf. Dat pakte faliekant verkeerd uit. Trainer Pieter Huistra werd ontslagen en na een korte periode met Jim Calderwood kreeg Achterhoeker Jan Vreman de leiding. Die koos direct voor eigen talenten. Spelers als Hidde Jurjus, Ted van de Pavert, Bart Straalman en Caner Cavlan kregen een kans en pakten die ook. Met een elftal vol Achterhoekse talenten promoveerde Vreman zelfs in 2015. En het publiek omarmde deze selectie die ook de eredivisie in ging.

Vrijwel geen eigen jeugd

Daarna kwam er een periode dat er nauwelijks nog eigen talenten doorbraken. De Graafschap haalde vooral veel spelers van clubs als Telstar en Almere City. Onder trainer Mike Snoei werd promotie naar de eredivisie gemist: één keer omdat het seizoen werd beëindigd vanwege corona. En vorig jaar had De Graafschap met nog twee speeldagen te gaan één overwinning nodig, maar die kwam er wonderwel niet. Snoei deed dat met een elftal vol met ervaren spelers van buitenaf, alleen Ted van de Pavert en Hidde Jurjus (één jaar) waren vaste krachten. Eigen jeugd kwam er vrijwel niet aan te pas.

Vreman past talenten in

Onder Reinier Robbemond was dat afgelopen seizoen niet veel anders, alleen Jurjus en Van de Pavert stonden in de basis. De nieuwe talenten Devin Haen en Philip Brittijn kregen ook wat speeltijd. De kentering kwam pas toen de eigenzinnige trainer zijn congé kreeg en de club weer een beroep deed op Jan Vreman. Die was al jaren werkzaam bij de jeugdopleiding en wist precies welke talenten zich aandienden. En dus kreeg Camiel Neghli, genegeerd door Robbemond, opeens een basisplaats en liet Basar Önal zien dat hij een leuke dribbelaar was. Het leverde nog niet het gewenste resultaat op, want voor het derde jaar op rij miste de club promotie.
Camiel Neghli van De Graafschap
Camiel Neghli van De Graafschap © Omroep Gelderland
Dit seizoen is de kern van De Graafschap weer Achterhoeks. Weliswaar kreeg Van de Pavert geen nieuw contract meer, maar met Alexander Büttner en Siem de Jong werde twee Doetinchemmers aangetrokken die in het verleden nooit in het eerste elftal van De Graafschap hebben gespeeld. Daarnaast werden ook de Achterhoekers Jan Lammers en Lion Kaak teruggehaald. Verder maken tien eigen spelers deel uit van de selectie en Hidde Jurjus, de doelman uit Lichtenvoorde, staat weer onder de lat.

Sterke competitie

Met een Achterhoeks getinte ploeg promoveren, zoals in 2015, is geen sinecure. Want de concurrentie in de eerste divisie is moordend. Er zijn waarschijnlijk geen ploegen die er met kop en schouders bovenuit steken, maar de top is wel veel breder geworden. De degradanten Willem II, PEC Zwolle en Heracles willen direct weer terugkeren en hebben kwalitatief sterke selecties voor dit niveau. ADO Den Haag, dat net naast promotie greep, is ook ambitieus en dat geldt ook voor NAC en Roda JC. Almere City heeft een geldschieter die wel eens naar de eredivisie wil.

Scorend vermogen

De selectie van De Graafschap ziet er heel behoorlijk uit, maar is nog niet helemaal op orde. Wat voorlopig nog ontbreekt, is een garantie op doelpunten. Dat was vorig seizoen ook al het geval. Technisch manager Peter Bijvelds wil nog een spits aantrekken naast Denzell Gravenberch en Devin Haen, maar financieel is er niet echt veel mogelijk. De andere aanvallers scoorden vorig seizoen ook erg weinig, maar wellicht kan Siem de Jong op eerste divisieniveau als aanvallende middenvelder weer net zoveel scoren als hij ooit jarenlang op het hoogste niveau bij Ajax deed.
Sfeer op De Vijverberg
Sfeer op De Vijverberg © Omroep Gelderland
Wat sowieso moet verbeteren, zijn de thuisresultaten van De Graafschap. Vorig seizoen werden op de eigen Vijverberg, ondanks de steun van het fanatieke publiek, slechts vier van de negentien wedstrijden gewonnen. De laatste thuiszege dateert uit januari. Met deze Achterhoekse ploeg staan de fans er sowieso achter, dus betere resultaten in eigen huis moeten erin zitten.