Sport

'Berg en Dal is geschikt voor NK Wielrennen'

Vincent van Hemelen wint de Omloop der Zevenheuvelen
Vincent van Hemelen wint de Omloop der Zevenheuvelen © Omroep Gelderland
BEEK - De Omloop der Zevenheuvelen is na drie jaar terug. Het loodzware parcours leent zich ook voor grotere wielerkoersen.
Voorzitter Joost van Wijngaarden van de Omloop kijkt tevreden toe. "We mogen weer, zo voelt het echt. Voor het eerst in drie jaar eindelijk weer. We willen hier een koers van maken van een zo hoog mogelijk niveau."
Kijk naar een reportage:
Wielervertier in Berg en Dal
Maar dat gaat niet vanzelf. "We hebben hier nu bij de categorie onder 23 de beste renners uit Nederland en België aan de start staan. Als we er meer van willen maken, hangt het af van de financiën. Subsidies en sponsoring. We horen vanuit de renners en de ploegen dat dit parcours zo mooi is, dat we er een koers van een nog hoger niveau van kunnen maken."

Niet naar Zwitserland

Een Nederlands kampioenschap zou ultiem zijn. Van Wijngaarden: "Ik hoor dat de KNWU erover denkt om het NK in Zwitserland te organiseren voor de klimmers. Dan denk ik: laat ze maar eens hier kijken. Want hier krijg je renners als Mollema, Van der Poel en Kruijswijk echt wel vooraan."

Alles draait om geld

"De gemeente Berg en Dal ondersteunt ons al, maar het is een wat kleinere gemeente die niet die subsidiebudgetten heeft voor een NK. Dus kijken we ook naar Nijmegen, maar dan moeten we het parcours wel verleggen, want nu is het volledig in de gemeente Berg en Dal. En de provincie Gelderland kan natuurlijk ook een rol spelen", gaat de voorzitter van de Omloop verder.

Slijtageslag

De renners zien het ook wel zitten, zoals Joost van Jaarsveld uit Nijmegen. "Het zou mooi zijn als hier een NK kwam. Dit is een mooie thuiswedstrijd, een rondje waar ik heel vaak op train. Het is geen meter vlak en dan krijg je een echte slijtageslag. Ik ben heel betrokken bij deze omloop. Nadat ik gereden heb, sta ik ook nog als verkeersregelaar aan de kant bij de andere wedstrijden hier."
Niels van Ekeren zag flink af
Niels van Ekeren zag flink af © Omroep Gelderland
Niels van Ekeren uit Rijswijk (bij Tiel) vindt het ook een NK-waardig parcours. "Het is een hele mooie omloop. Het is heel selectief. Ik lach hier nu nog, maar straks op die Oude Holleweg trek ik gekke bekken. Een NK zou heel erg mooi zijn, een verbetering ten opzichte van afgelopen jaren."