Sport

Door Kimberley wil iedereen hard naar beneden: 'Je moet zo gek zijn als een deur'

Dankzij Kimberley Bos is skeleton populair.
Dankzij Kimberley Bos is skeleton populair. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het is bijna een half jaar geleden dat Kimberley Bos met skeleton een bronzen medaille won op de Olympische Spelen. Vlak daarvoor maakte de Edese zich nog zorgen over de toekomst van haar sport. Inmiddels lijkt die bronzen plak die zorgen wel weggenomen te hebben.
Zaterdag was er een testdag op Papendal voor iedereen die graag eens in aanraking willen komen met skeleton of bobsleeën. En het was druk. Zo'n dertig sporters raasden over de baan op Bos' haar 'zomerslee'. Een slee waarmee ze kan oefenen op de atletiekbaan op Papendal.
Kijk hier hoe het skeleton de nieuwe sporters af gaat:
'Het lijkt me ontzettend eng', maar door Kimberley wil iedereen hard naar beneden
Annelies is één van hen. Ze kende Kimberley Bos en is geïnspireerd geraakt door haar. "Toen ik haar dat zag doen zei ik tegen mijn moeder: dat lijkt me ook heel erg leuk. Het is een hele leuke sport om te zien, het gaat zo hard. Het is dat ik haar kende, anders was ik natuurlijk nooit op deze sport gekomen. Haar prestaties op de Olympische Spelen maken de sport nu ook bekender en hebben natuurlijk ook een rol gespeeld bij mij. Het motiveert heel erg."
Saskia kwam bij de sport door haar vader. "Hij deed de sport ook en ik wil hem wel achterna. Het skeleton gaat zo hard, dat vind ik gewoon heel gaaf. Ik word daar heel blij van."
Maar velen zullen zeggen dat je wel een beetje gek moet zijn om deze sport te doen. "Ja, je moet zeker lef hebben en ik heb dat wel", zegt Saskia. Annelies gaat nog een stapje verder. "Je moet zo gek als een deur zijn, haha."

Heel trots

Kimberley Bos kijkt trots toe op Papendal. Vlak voor de Spelen maakte ze zich nog zorgen om de nieuwe aanwas. "Maar nu gaat het best goed, hè? Ik ben heel trots. Ik vind het leuk dat de sport nieuwe atleten krijgt en dat we kunnen bouwen aan de toekomst, voor wat er na mij komt. Ik denk zeker dat mijn prestatie daarin heeft meegespeeld. Want daardoor kwam ik veel in de media. En hoe meer mensen de sport kennen, hoe meer mensen het willen gaan doen."
Kimberley Bos kijkt toe op Papendal.
Kimberley Bos kijkt toe op Papendal. © Omroep Gelderland
Kimberley merkt dat mensen bij het skeleton en bobsleeën misschien ook een iets ander beeld hebben dan bij het beoefenen van andere sporten. "Ik krijg ook de vraag van mensen of ze mijn sport ook eens kunnen proberen. Kan ik dit ook als gewoon persoon doen?"
Ja, blijkt nu. Maar makkelijk is het niet, zegt Thomas. "Je loopt in een wat ongemakkelijke houding als je de slee voortduwt. Maar het is voor ons de eerste keer. Het is wel leuk om te doen. Ik dacht altijd dat het alleen om zwaartekracht zou gaan, maar er komt wel iets meer bij kijken. Sturen, sprinten... het is best pittig."

'Gewoon doen'

Ook Loren probeert de sport voor het eerst uit. En ze vindt het tot nu toe hartstikke leuk. Ze daagt anderen dan ook uit om ook eens te komen testen. "Gewoon doen, je weet het nooit. Straks kom je erachter dat je het supergoed kan, of dat je het hartstikke leuk vindt."