Sport

Vitesse komt steeds weer van schulden af: hoe kan dat?

Valeri Oyf.
Valeri Oyf. © ANP
ARNHEM - Een miljoenenschuld opbouwen en daar dan zonder problemen vanaf komen? Dat zou ieder bedrijf wel willen. Maar Vitesse lukt dat telkens weer.
Het leek een molensteen bij de verkoop van de Arnhemse club. De opgebouwde schuld van 155 miljoen euro, dat hing aan een brievenbusfirma van de Russische eigenaar Valeri Oyf, had een onoverkomelijk probleem kunnen worden, maar Oyf schold deze schuld kwijt toen hij afstand deed van de aandelen van Vitesse. En het is bepaald niet de eerste keer dat de club van een enorme schuldenlast afkomt zonder daar zelf last van te hebben.

Nuon trekt zich terug

In 2001 was er een vergelijkbare situatie met de toenmalige hoofdsponsor Nuon. Het bedrijf had in de loop der jaren bijna 70 miljoen gulden geleend aan de Arnhemse club. Mede vanwege veel negatieve publiciteit en bedreigingen van Nuon-bestuurders trok de hoofdsponsor zich terug. Er werd een gunstige aflossingsregeling getroffen en Vitesse heeft het hele bedrag nooit terug hoeven betalen.

Vrienden van Vitesse

Later dat jaar namen de Vrienden van Vitesse, een groep vermogende supporters en sponsoren, een deel van de schulden over en stonden ze garant voor een bedrag van 20 miljoen gulden. Ze zouden hun investeringen grotendeels terugkrijgen via een door de provincie Gelderland toegezegde huurverlaging voor GelreDome, maar in de praktijk kwam het er nooit van. Na jarenlange rechtszaken kregen ze hun geld uiteindelijk niet terug. Maar Vitesse had er zelf financieel geen last van.

27 miljoen euro schuld

Toch kwam de club al snel weer in de financiële problemen. Eind 2007 was de schuldenlast opgelopen tot 27 miljoen euro. Toenmalig directeur Paul van der Kraan wist dit grotendeels weg te werken via een vrijwillig crediteurenakkoord. Daarbij werden de schuldeisers onder druk gezet: bij een eventueel faillissement zouden ze niets krijgen, nu nog een deel van de uitstaande bedragen. De gemeente Arnhem lag als belangrijkste schuldeiser nog flink dwars, maar ging uiteindelijk overstag. Het kostte Vitesse naar schatting zeven miljoen euro, dus 20 miljoen euro verdween.

Maasbert Schouten

Eind 2008 ging het financieel alweer mis. De club kon de salarissen niet meer betalen en leende geld bij een goedwillende sponsor en daarna ook bij hoofdsponsor Maasbert Schouten, die dat deed in ruil voor aandelen. Hij kreeg ze uiteindelijk allemaal in handen en werd voorzitter en verkocht zijn aandelen in 2010 aan Merab Jordania. En daarmee begon de periode die onlangs ten einde kwam.
Fred Rutten (midden) tussen Merab Jordania (links) en Ted van Leeuwen (rechts).
Fred Rutten (midden) tussen Merab Jordania (links) en Ted van Leeuwen (rechts). © ANP

155 miljoen

Maar de vraag is of die 155 miljoen wel echt als schuld moet worden gezien? Want vanaf de overname door Jordania is er bewust geld in de club gepompt, ook om de tekorten in de begroting af te dekken. De eigenaar deed dat en het werd eigenlijk nooit gezien als een schuld, maar als een investering. Ook toen de aandelen in 2013 in handen kwamen van Alexandr Chigirinkiy. En Valeri Oyf investeerde vanaf 2018 zo'n 18 miljoen euro in Vitesse, wat officieel ook niet als schuld te boek staat.

Postbusfirma

Die bedragen, opgelopen tot 155 miljoen, zijn ondergebracht in een aparte postbusfirma in Oosterbeek, van waaruit de betalingen voor Vitesse zouden worden gedaan. In eerdere periodes verliep dat via Cyprus en de Kaaiman Eilanden. Maar de herkomst van het geld was altijd onduidelijk. Vast staat wel dat de miljoeneninvesteringen in de eerste drie jaren onmogelijk van Jordania konden komen, omdat hij niet zo vermogend was. Een heel circuit van makelaars en investeerders vanuit Londen zou daar verantwoordelijk voor zijn. Of die constructies onder Oyf nog steeds bestonden, is onbekend.

Begrotingstekorten

Vast staat wel dat Vitesse deze eeuw de begroting eigenlijk nooit sluitend had. Maar diverse constructies zorgden ervoor dat de Arnhemse club steeds kon overleven zonder zelf meer inkomsten te genereren. De vraag is of de nieuwe eigenaar ook weer gaat investeren om het gat in de begroting te dichten of dat de club eindelijk een keer met een sluitende begroting gaat komen.