Sport

'De Hulk van Heukelum' maakt veel los

Jakobsen geniet van zijn eerste etappewinst in de Tour de France.
Jakobsen geniet van zijn eerste etappewinst in de Tour de France. © ANP
KøBENHAVN - De etappewinst van Fabio Jakobsen maakt veel los in de Nederlandse wielerwereld. ‘De Hulk van Heukelum’ is in 2020 ernstig gewond geraakt na een crash in de Ronde van Polen en lag daarna twee maanden in coma. Nu, 695 dagen later, is de sprinter op topniveau en won hij de eerste massasprint van zijn eerste Tour.
“Dit maakt me blij en gelukkig”, zei Jakobsen zelf, na afloop tegen de NOS. “Zelfs na wat er gebeurd is ben ik blij dat ik dit nog kan. Het moet even indalen, maar ik kijk hier al een tijd naar uit. Het is een proces geweest van stap voor stap. Ik heb een terugslag gehad, maar dat weerhoudt me er niet van om het nog steeds leuk te vinden. Dit is loon naar werken, denk ik.”

‘Veel respect’

Na afloop van de tweede etappe van de Tour de France reageerde ook concurrent Wout van Aert op de overwinning van Jakobsen. “Veel respect voor hem. We hebben allemaal die beelden gezien en hebben bang afgewacht voor een lange tijd. Voor iedereen is het een opluchting dat hij daarvan hersteld is. Hij is aan zijn opmars begonnen de laatste jaren. Ik gun ‘m deze zeker van harte.”

Eerste kans, een etappe

Oud-wielrenner en journalist Thijs Zonneveld reageerde direct nadat Jakobsen als eerste over de streep kwam op Twitter: “Twee jaar geleden lag ie voor dood in de hekken. Vorig jaar kreeg hij nieuwe tanden. Dit jaar wint hij in zijn eerste Tour, bij zijn eerste kans, een etappe. Van bijna dood naar een Touretappe in 695 dagen.”
Ploegleider Wilfried Peeters is ook trots op Jakobsen. “Als je meteen mag scoren in de eerste mogelijke etappe, dan mag je meer dan content zijn denk ik", aldus de Belg. "Momenteel is hij een van de snelste sprinters. Ik denk dat iedereen meegeniet van zo’n overwinning, van zo’n man. Zijn vechtlust, zijn karakter, dat heeft hem hier gebracht.”