Sport

Fabio Jakobsen wint etappe in debuut Tour de France

Fabio Jakobsen viert zijn etappewinst in Nyborg.
Fabio Jakobsen viert zijn etappewinst in Nyborg. © ANP
NYBORG - Wielrenner Fabio Jakobsen (25) uit Heukelum heeft zijn eerste etappeoverwinning in de Tour de France binnen. De sprinter van Quick Step-Alpha Vinyl wist tijdens zijn Tour-debuut de massasprint te winnen. Op het laatste moment wist hij nog langs Wout van Aert en Mads Pedersen te komen.
Wielerliefhebbers hadden reikhalzend uitgekeken naar de strijd tussen Jakobsen en collega-sprinter Dylan Groenewegen. Ook Groenewegen doet mee aan de Tour en hij reed de Heukelumer tijdens de eindsprint van de eerste etappe van de Ronde van Polen in 2020 de hekken in. Gevolg: Jakobsen lag twee dagen in coma en moest maanden revalideren. Groenewegen werd voor negen maanden geschorst.
In 2021 maakte het krachtmens uit Heukelum zijn rentree in de Ronde van Turkije. Zijn grootste succes beleefde Jakobsen vorig jaar in de Ronde van Spanje. Hij won het puntenklassement en ging als eerste over de streep in de vierde, achtste en zestiende etappe.

'Grootste wedstrijd op aarde'

Na zijn winst blikte hij daar even op terug: "Terugkeren op niveau is een lang proces geweest, waarbij ik veel hulp heb gehad. Hiermee betaal ik al die mensen terug", vertelde hij na afloop van de etappe in Denemarken. "Het is ongelooflijk dat ik hier nu kan winnen, bij mijn debuut in de Tour. Dit is de grootste wedstrijd op aarde en als sprinter wil je hier staan. Ik hoop dat de mensen genoten hebben."

Onder vergrootglas

Vandaag, in de tweede Tour-etappe van 202 kilometer tussen Roskilde en Nyborg, lag het duo Jakobsen-Groenewegen onder een vergrootglas vanwege de kansen voor de sprinters. Jakobsen zei in de aanloop naar de Tour tegen de NOS altijd alert te zullen blijven op de acties van zijn rivaal. "Ik denk dat onze namen altijd aan elkaar gekoppeld zullen worden. En ik ben altijd voorzichtig en waakzaam in de sprints, maar bij hem net iets extra. Ik denk dat dat normaal is. Omdat ik bang ben dat hij afwijkt van zijn lijn. Want iets dat één keer gebeurt, kan ook twee keer gebeuren."
Groenewegen rijdt dit seizoen voor BikeExchange-Jayco. Jakobsen, sinds 2018 in dienst van Quick-Step, rijdt zijn eerste Ronde van Frankrijk. Hij verkeert in bloedvorm. Wat het gevecht tussen beiden saillant maakt: ze hebben 'Polen' nooit uitgepraat. Groenewegen eindigde vandaag als achtste.

Al tien zeges in 2022

Jakobsen kwam naar de Tour met tien zeges, waaronder een etappewinst in Parijs-Nice, twee etappes én het puntenklassement in de Rondes van Valencia, de Algarve en Hongarije. Ook schreef de Gelderlander in het voorseizoen Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam.
Het doel van Jakobsen is over drie weken winnen op de Champs-Élysées. "Ik wil Parijs halen", zei hij tegen de NOS. "Er is daar een koninklijke sprint richting Arc de Triomphe." De laatste Nederlander die deze prestigieuze etappe won was trouwens Dylan Groenewegen in 2017.

Zie ook: