Sport

Arnhem en Nijmegen strijden zondag tegen elkaar (en Nijmegen is favoriet)

Bram Som (links) en Jasmijn Lau.
Bram Som (links) en Jasmijn Lau. © Omroep Gelderland
ELST - Zondag binden Arnhem en Nijmegen de strijd met elkaar aan in de Rivals Run. Het is een nieuw hardloopconcept dat eindigt in Elst.
Voormalig Europees kampioen Bram Som is teamcaptain van Arnhem. Hij legt uit hoe het in zijn werk gaat. "Twee steden die tegen elkaar lopen. We starten in onze eigen stad en lopen naar elkaar toe. We hebben de finish in het midden gelegd. Maar het gaat er niet om wie als eerste over de finish komt, maar wie er als eerste tweehonderd lopers binnen heeft. Dus het is een hele tactische wedstrijd."
Strijd tussen Arnhem en Nijmegen
Jasmijn Lau, meervoudig Nederlands kampioen op de tien kilometer, voert de Nijmeegse équipe aan. "Echt supergaaf. Ik werd gebeld of ik teamcaptain van Nijmegen wilde zijn, daar ben ik echt heel enthousiast over. Ik heb tijdens mijn duurloopjes en trainingen wel om me heel gekeken het laatste half jaar om een beetje te scouten."
Jasmijn Lau met op de achtergrond het centrum van Nijmegen
Jasmijn Lau met op de achtergrond het centrum van Nijmegen © Omroep Gelderland
De vraag is waar de teamcaptain dan gaat lopen. Vooraan, of juist bij de nummer tweehonderd? "Dat laatste klinkt wel interessant", vindt Bram Som. "Want daar is de support het hardst nodig. De atletiek kan af en toe wel mooie nieuwe impulsen hebben, daar is dit een mooi voorbeeld van. De atletiek mag vernieuwing wel omarmen."

Nijmegen is favoriet

Jasmijn Lau weet wel waarom Nijmegen favoriet is. "Nijmegen is echt een hardloopstad. We hebben supermooie natuur, je kunt rennen langs de Waal en in de bossen. We hebben ook een aantal hele mooie wedstrijden in Nijmegen, dat motiveert ook. We hebben een sterk team voor zondag, maar ik ga nu niet onze geheimen al blootgeven."
Bram Som tijdens de training
Bram Som tijdens de training © Omroep Gelderland
Het wordt niet zo'n rivaliteit als bij de derby NEC-Vitesse. "Nee, zeker niet", benadrukt Som. "De wil om te winnen is er absoluut, maar het gaat heel vriendschappelijk. Dat is het mooie van de atletieksport, het gaat om het hardlopen."