Sport

Paralympisch zwemster wint vijf medailles op WK, maar wilde er zes

Lisa Kruger heeft vijf medailles gewonnen op het WK para-zwemmen in Portugal.
Lisa Kruger heeft vijf medailles gewonnen op het WK para-zwemmen in Portugal. © Omroep Gelderland
HARDERWIJK - Zwemster Lisa Kruger heeft na een succesvol WK para-zwemmen in Portugal vandaag weer voet gezet op Nederlandse bodem. Met maar liefst vijf medailles - drie gouden en twee bronzen - arriveerde ze zondagmiddag op Schiphol. Ondanks al dat succes, kijkt de Harderwijkse met gemengde gevoelens terug op het zwemtoernooi.
“Het was een succesvolle week, maar ik vind het wel jammer dat ik geen zes medailles heb gewonnen. Ik eindige als vierde op de 100 meter rugslag, dat deed wel een beetje pijn. Maar ik had niet verwacht met drie gouden medailles naar huis te gaan, daar ben ik wel intens gelukkig mee”, vertelt Lisa Kruger, die hard heeft gewerkt om deze prestatie te kunnen leveren.
Bekijk hier haar reactie op Schiphol:
Paralympisch zwemster wint vijf medailles op WK, maar wilde er zes
“Ik leef voor de sport. Elke dag staat in het teken van veel trainen, werken, slapen en rusten. Dat allemaal bij elkaar maakt dat ik aan dit toernooi kon meedoen. De meeste races heb ik gewonnen door mezelf te pushen op de laatste tien meter, ik heb ook specifiek getraind op deze laatste stukken van een race.”

Vermoeiende week

De 21-jarige heeft nog geen tijd heeft gehad om stil te staan bij alles wat ze tijdens het achtdaagse toernooi heeft beleefd. “Het was een hele leuke, maar ook vermoeiende week. Je zit in een wedstrijdflow en hebt niet echt lang de tijd om stil te staan. Je gaat maar gewoon door en iedere keer weer ga je naar een medailleceremonie om dat ding op te halen. Dan is het weer de bus in en uitzwemmen, alles om de volgende morgen weer fatsoenlijk aan de start te staan.”
Kruger heeft een afwijking in haar linkerarm, doordat ze als kind van een muur is gevallen en daarbij meerdere botten brak. In haar puberteit blijkt dat deze val heeft geleid tot een groeistoornis, waardoor de botten in haar arm scheef groeien. Sinds 2013 zwemt ze bij de paralympische selectie.

Paralympische Spelen

Ondanks dat Kruger het intensieve toernooi nog nauwelijks heeft kunnen laten bezinken, ligt de focus alweer op haar volgende doel. “Ik heb mijn ogen gericht op de Paralympische Spelen van Parijs in 2024. Dat ik nu drie keer wereldkampioen ben geworden is leuk, maar ik ben natuurlijk liever drie keer paralympisch kampioen. Dus ik ga door met trainen.”