Sport

'Nederig' De Graafschap mikt komend seizoen op Achterhoekse ervaring en eigen jeugd

Peter Bijvelds zorgt met De Graafschap voor een metamorfose in de selectie, rechts trainer Adrie Poldervaart
Peter Bijvelds zorgt met De Graafschap voor een metamorfose in de selectie, rechts trainer Adrie Poldervaart © Orange Pictures
DOETINCHEM - Met een rits dertigers in de selectie gaat De Graafschap komend seizoen op jacht naar eerherstel. De Superboeren krijgen met aanwinsten als Alexander Büttner (33), Siem de Jong (33) en Lion Kaak (30) bovendien een echt Achterhoeks gezicht. Woensdagavond (19.00 uur) is op De Bezelhorst de eerste training. Wat zijn de grote veranderingen die dan te zien zijn?
De grote schoonmaak bij De Graafschap is voltooid. De metamorfose die de club ondergaat is enorm. Spelers als Sam Hendriks, gehuurd van Cambuur, aanvoerder Ted van de Pavert, Elmo Lieftink, Johnatan Opoku, Danny Verbeek, Joey Konings en Rick Deker konden niet meer rekenen op een nieuw contract in Doetinchem en zijn vertrokken.
Jasper van Heertum koos voor een club in Bulgarije, terwijl Julian Lelieveld de eredivisie ingaat met RKC Waalwijk. De Graafschap had de rechtsback uit Arnhem overigens wel graag willen houden, maar Lelieveld bewees vorig seizoen opnieuw dat hij de eerste divisie is ontgroeid.
In totaal zijn dertien spelers uit de selectie van het afgelopen seizoen verdwenen. Dinsdag maakte de club bekend dat Milan Hilderink, uit de eigen kweek, wordt verhuurd aan TOP Oss waarmee het aantal vertrokken spelers nu zelfs op veertien is gekomen.

Schuldbewuste manager

Opvallend was dat Van de Pavert, een boegbeeld van de club, via een videocall moest horen dat zijn contract niet werd verlengd. Technisch manager Peter Bijvelds is schuldbewust. "Daar moet ik lering uit trekken. Zo had ik dat niet moeten doen. Bij Ted is dat ook slecht gevallen."
"Ik had hem moeten uitnodigen voor een gesprek op het stadion, maar het was al vakantie voor de spelers en ik dacht het daarom zo te doen. Maar hij bleek gewoon in de buurt."
Bijvelds haast zich erbij te zeggen dat Van de Pavert nog wel zijn afscheid krijgt. "Dit was een slechtnieuwsgesprek, maar dat betekent niet dat we al afscheid hebben genomen. Dat gaan we aan het begin van het seizoen met respect nog doen op het veld."

Nieuw bloed in de defensie

Bijvelds trok tot nu toe vijf nieuwe spelers aan die dus de omgekeerde weg bewandelen. Vooral in de verdediging was nieuw bloed bittere noodzaak. Behalve de backs Büttner en Robin Schouten komt ook de 29-jarige centrumverdediger Xandro Schenk de gelederen versterken.
Kaak, een oude bekende, kwam maandag over van Oss. "Hij gaat nog een geduchte concurrent zijn voor iedere speler op het middenveld", verwacht Bijvelds. "En of hij nu speelt of niet, hij zal het niveau sowieso omhoog brengen in de selectie." De 30-jarige Achterhoeker geeft ook trainingen aan de jeugd van De Graafschap. "Hij zal dat blijven doen."

Surprise Siem de Jong

De komst van Siem de Jong was misschien wel de grootste verrassing. De 33-jarige voormalig Ajacied groeide op in Doetinchem, maar speelde nooit in de hoofdmacht van De Graafschap. Wel was hij actief voor grote clubs als PSV, Newcastle United en speelde hij in Australië en Amerika. De Jong komt nu transfervrij over van SC Heerenveen.
Opvallend is dat Bijvelds veel ervaring naar De Vijverberg haalt, maar volgens de nieuwe technisch manager is dat niet bewust. "Het is geen doel op zich, maar we zijn er niet ongelukkig mee. We hebben dit seizoen ook veel jeugdspelers en die gedijen bij ervaring. Daarmee heb je een goede kans op succes."

Nederige houding De Graafschap

Denk niet dat Bijvelds hoog van de toren blijft en publiekelijk roept dat De Graafschap komend seizoen voor directe promotie moet gaan. "Wij hebben ongeveer de zesde spelersbegroting. Bovendien zijn we vorig seizoen negende geworden. Dan moet je wat voorzichtiger zijn en een nederige houding aannemen."
De Graafschap doet met de entree van aansprekende voetballers uit de regio (Kaak, Büttner en De Jong) aan klantenbinding. "Het is prettig dat kwaliteit haalbaar blijkt uit de regio. Maar het werkt ook andersom. Als Siem de Jong uit Arnhem was gekomen, was hij nu niet voor De Graafschap gaan spelen. Deze jongens dragen de club een warm hart toe en daarom zijn ze voor ons bereikbaar."

Rio Hillen komt van Ajax

Woensdag zal De Graafschap zich nog verder versterken met Rio Hillen. De linksbenige centrumverdediger komt over van Jong Ajax. Hij tekent voor twee jaar. Ook is Bijvelds nog bezig met een aanvaller. "Dan kan inderdaad een spits zijn, maar ook een creatieve speler op de zijkanten. We zijn dus nog niet uitgewinkeld, maar willen voorlopig ook eerst kijken op de trainingen hoe spelers zich ontwikkelen. Daar gaan we vanaf morgen fanatiek mee aan de slag. Dit is een mooie groep. Vooralsnog ben ik dan ook tevreden."

Avondtraining bij De Graafschap

De eerste training vindt ook nog eens plaats onder leiding van een nieuwe trainer. Adrie Poldervaart, een boerenzoon uit Zuid-Holland, zwaait komend seizoen de scepter bij De Graafschap. Hij koos bewust voor de avond. "Ik wil graag zoveel mogelijk supporters in de gelegenheid stellen bij die eerste training aanwezig te zijn. De mensen werken overdag en kunnen dan in de avond bij ons komen kijken", zo liet Poldervaart onlangs weten.