Sport

Siem de Jong keert terug naar De Graafschap

Siem de Jong in het shirt van SC Heerenveen, waar hij afgelopen seizoen speelde.
Siem de Jong in het shirt van SC Heerenveen, waar hij afgelopen seizoen speelde. © ANP
DOETINCHEM - Siem de Jong keert terug bij De Graafschap. De 33-jarige voetballer tekent voor een jaar met een optie voor nog een jaar. Dat maakte de club donderdagavond bekend. Hij komt transfervrij over van SC Heerenveen. "Geweldig dat hij voor ons gekozen heeft."
De Jong groeide op in Doetinchem en speelde in de jeugd bij De Graafschap. Hij speelde zes keer in het Nederlands elftal.

'Heb er zin in'

“Er zijn natuurlijk veel mooie verhalen te vertellen over deze terugkeer, mij gaat het er vooral om dat ik samen met deze jonge spelersgroep wil presteren”, zegt Siem de Jong in het persbericht van De Graafschap. “Hier hoop ik met mijn ervaring aan bij te dragen. Ik ken de club en de mensen natuurlijk goed. Ik heb er zin in!”
“We zijn uiteraard erg blij dat we Siem hebben weten binnen te halen”, aldus technisch manager Peter Bijvelds in datzelfde bericht. “Het is geweldig dat hij voor ons gekozen heeft. Met de ambities die wij hebben, de manier waarop wij willen spelen en het inpassen van de jeugd, is hij volgens ons de ideale man."

Vier keer landkampioen

Al in 2005 verruilde De Jong de Superboeren voor Ajax. Met die club won hij vier keer het landskampioenschap. Opvallend was vooral zijn eerste kampioenschap in 2011.
Op de laatste speeldag van dat seizoen werd het beslissende competitieduel gespeeld. Ajax speelde in Amsterdam tegen de directe concurrent FC Twente. Daar speelde op dat moment, naast Theo Janssen, Luuk de Jong, de jongere broer van Siem de Jong. Ajax moest winnen om kampioen te worden, dat lukte dankzij twee beslissende doelpunten van Siem de Jong. Hij werd zo kampioen ten koste van zijn broer, nadat een week eerder FC Twente nog de beker won ten koste van de Amsterdammers.

Engeland, Australië en Amerika

Van 2014 tot 2017 stond hij onder contract bij Premier League-club Newcastle United. In 2016 werd hij door die club verhuurd aan PSV, waardoor hij in één team speelde met zijn jongere broer Luuk de Jong. Samen eindigden de broers op de derde plek in de Eredivisie.
Siem de Jong keerde in de zomer van 2017 terug bij Ajax, maar moest het vooral doen met invalbeurten. Hierop werd hij een jaar later verhuurd aan het Australische Sidney FC, hij werd daar kampioen. Om in 2019 weer terug te keren in Amsterdam.
Na weer een anderhalf seizoen van vooral invalbeurten ging de Doetinchemse voetballer opnieuw naar de andere kant van de wereld. Hij trok in februari 2020 naar de Verenigde Staten om voor FC Cincinnati te spelen. Vanaf december 2020 speelde De Jong voor SC Heerenveen.
De Jong won vijf landskampioenschappen, een KNVB-beker en twee keer de Johan Cruijff Schaal.

Zie ook: