Sport

Sjors (12) wil naar het EK honkbal, maar daar is geen geld voor

Sjors werpt zijn bal.
Sjors werpt zijn bal. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De 12-jarige Sjors van Gool uit Arnhem wil dolgraag meedoen aan het Europees Kampioenschap honkbal onder 12 in Wenen. Maar daar is op die leeftijd, geen financiering voor vanuit de bond. Daarom komen de spelertjes en hun ouders nu zelf in actie om het geld bij elkaar te krijgen om die trip mogelijk te maken.
De uitdaging is om in hele korte tijd 14.000 euro bij elkaar te krijgen, vertelt Pieter van Gool, de vader van Sjors. Op allerlei manieren probeert het team geld in te zamelen om dat voor elkaar te krijgen, legt hij uit. "Dan moet je denken aan het verkopen van doorgesneden honkbalknuppels of langs de deuren gaan met zelfgebakken koekjes."
Ook wordt er een diner georganiseerd en staat er een crowdfunding open om de jongens op 5 juli op het EK te laten starten. Het gaat goed, maar er moet nog een groot gat worden overbrugd, weet Pieter. De oproep om te doneren blijft dus staan.
Bekijk hier onder meer het werptalent van Sjors.
Sjors (12) wil naar het EK honkbal, maar daar is geen geld voor
Dat topsport op deze leeftijd niet wordt gefinancierd, vindt Pieter 'echt jammer'. Navraag bij honkbalbond KNBSB leert dat daar ook niet snel verandering in zal komen. De leeftijdscategorie tot 12 jaar maakt geen onderdeel uit van het topsportprogramma, legt de bond uit. Pas vanaf 12 jaar zijn daar volgens de KNBSB financiële middelen voor.

'Grote sponsor biedt uitkomst'

Wel erkent de bond dat deelname aan het EK een 'geweldige ervaring' is voor deze jongens. Of daar in de toekomst wel financiële middelen voor zijn, zegt de bond te betwijfelen. "Een grote sponsor die zich wil verbinden aan talenten, zou uitkomst bieden."
De kinderen uit het team van zijn zoon zijn 'echt gedreven', ziet Pieter. "En dan moeten ze ook nog zo hard werken om die droom mogelijk te maken. Het zou voor de kinderen fijn zijn om daar wat meer rust in te hebben, zodat we zich vol op de sport kunnen focussen."

'Wordt onderschat'

Het genereren van geld is bij veel sporten in Nederland onder een bepaalde leeftijd een probleem, betoogt Pieter. "Terwijl het juist op deze leeftijd zó belangrijk is om elke dag goede sport te kunnen beoefenen met goede coaching. Daardoor kunnen kinderen groeien om het supertalent te worden van de toekomst." Dat wordt in ons land nog wel eens onderschat, meent Pieter die jarenlang met zijn gezin in de VS woonde.
Leuke ervaring om tegen andere landen te spelen
In dat land leerde zoon Sjors zijn talent kennen. Vanaf zijn vijfde speelt hij al honkbal. "Een leuke actieve sport waar je je energie goed in kwijt kunt", vindt hij. Het spelen van een EK zal moeilijk zijn, beseft Sjors. "Een hoger niveau en leuke ervaring om tegen andere landen te spelen." Sjors verwacht er een betere speler te worden en te leren waar hij aan moet werken om zich te verbeteren.
Ook is het een mogelijkheid voor hem om bij scouts in beeld te komen. Want Sjors wil een professionele speler worden. Spelen voor de Boston Red Sox in de VS, is zijn grote droom. Nu speelt hij bij HSV Hazenkamp uit Nijmegen.

'Soms heel moe'

De weg daar naartoe kost wel 'veel energie', geeft Sjors toe. Sporten doet hij elke dag van de week. "Op sommige dagen ben ik heel moe. Dan is het moeilijk om mijn topprestatie te halen. Dan ga ik vroeger naar bed, zodat mijn energie weer 100 procent is en ik de volgende dag kan knallen."
Sjors hoopt Europees kampioen te worden en vervolgens door te stoten naar het WK. "Dan spelen we écht tegen de beste teams van de wereld."