Sport

Supporters Vitesse wachten in spanning af: 'Overname door de City Group zou me niet verbazen'

Supporters Vitesse wachten in spanning af: 'Overname door de City Group zou me niet verbazen'
Supporters Vitesse wachten in spanning af: 'Overname door de City Group zou me niet verbazen'
ARNHEM - Komt Vitesse in handen van een buitenlandse investeerder? Of slaan regionale ondernemers de handen ineen om de Arnhemse club over te nemen? De verkoop is gespreksonderwerp nummer één onder de fans. "Het leeft enorm."
"We voeren concrete gesprekken met kandidaten", vertelde Pascal van Wijk onlangs bij Omroep Gelderland. Maar meer toelichting en namen van mogelijke partijen noemde de algemeen directeur van Vitesse niet. Stadioneigenaar Michael van de Kuit sprak twee dagen eerder zijn ergernis uit. "Zet mij aan tafel, ik ben ook belanghebbende. Maar ik hoor niets."

Voorbereiding is gepland

Daarna werd het opnieuw stil rond Vitesse. Op sportief gebied is er nauwelijks nieuws. De eerste training op Papendal staat over een kleine twee weken alweer op het programma en ook de eerste oefenwedstrijd tegen een amateurteam in Westervoort is inmiddels ingepland.
Ondertussen wachten de supporters in spanning af. Van Wijk zegt dat de club geen gevaar loopt en op korte termijn niet in financiële problemen zal raken. "We gaan echt niet zomaar failliet", liet hij zich ontvallen tegen het einde van de voor Vitesse mislukte play-offs.

Zorgelijke situatie

Bjorn Courbois is Vitessenaar in hart en nieren. Hij verwoordt de situatie onder de fans als volgt. "We maken ons geen grote zorgen, maar de situatie is wel zorgelijk. Er zijn veel vragen die nog onbeantwoord zijn en die ook duizenden andere supporters bezighouden op dit moment. Op social media en in podcasts wordt er heel veel over gesproken. Het leeft enorm."
"Want hoe kunnen we straks de competitie in", stelt Courbois zelf de vraag. "Als een ploeg die moet spelen voor handhaving of als een stabiele eredivisieclub? Wie gaan erin stappen bij Vitesse, wat wordt het budget en welke spelers worden er dan gehaald? Dat is namelijk de volgorde."
Vitesse kan op dit moment nauwelijks iets. De belangrijkste spelers zoals Bazoer, Openda, Doekhi en Dasa zijn vertrokken. Technisch directeur Benjamin Schmedes zit in de wachtkamer. De Duitser tekende een contract vlak voordat eigenaar Valery Oyf de aandelen in de verkoop zette, maar kan potentiële aanwinsten geen enkele toezegging doen.
[storytelling:picture:]

City Football Group

"Je hoort hier en daar wel eens wat geruchten en er zou ook echt wat aan zitten te komen, maar iedereen heeft het er ook over dat het erg stil is", weet Courbois. "Misschien komt de City Football Group wel in beeld bij Vitesse (investeringsmaatschappijen die aandelen hebben in profclubs, RvdM). Het zou me niet verbazen en we zouden er als supporters ook niet direct van achteroverslaan zoals bij NAC."
Vitesse is immers al meer dan tien jaar in buitenlandse handen nadat de Arnhemse club ternauwernood een faillissement overleefde. "Onze positie was altijd al kwetsbaar, maar toen zetbaas Merab Jordania in 2010 bij Vitesse verscheen was er geen keus. Liever geld van een ander dan zelf doodgaan, want dat was toen de situatie en zo is het daarna gebleven. Dat is niet ideaal, maar je blijft wel voortbestaan", omschrijft Courbois de gevoelens van de achterban.

Terug naar de jeugd

Volgens de supporter uit Elst is stabiliteit het belangrijkste voor Vitesse. "Het gaat erom dat Vitesse op een gezonde manier wordt geleid. Als dat gaat gebeuren met plaatselijke ondernemers die zich op de jeugd gaat richten is dat helemaal prima vind ik. Dan is het terug naar de basis. Als de club maar levensvatbaar is en we in de eredivisie blijven spelen."
Courbois ziet ook wel dat Vitesse niet in een gunstige onderhandelingspositie zit. Het stadion is een hoofdpijndossier, al jarenlang. 'GelreDome hangt ons als een molensteen om de nek en dat is irritant. Het is uit handen gegeven en kost alleen maar geld in plaats van dat er wat verdiend wordt, want dat is minimaal. 93 procent van de omzet uit de horeca tijdens wedstrijden is voor Van de Kuit heb ik wel eens begrepen."

GelreDome etterende wond

Het imago van GelreDome helpt ook al niet mee volgens Courbois. "Het stadion is veel te groot voor wat Arnhem is. Dat geeft op televisie ook een vertekend beeld met die lege plekken. Voor mij is dat al jaren een bron van ergernis. Een stadion van het formaat Willem II was beter geweest. En dan is er nog dat geëmmer van het eeuwigdurende speelrecht. De connectie met Van de Kuit is lastig. Dat is een etterende wond die niet verdwijnt."

Zie ook: