Sport

Laura Aarts terug in het water bij Oranje na eten van een pannenkoek

Laura Aarts is terug bij het Nederlands team: "Begon weer te kriebelen"
Laura Aarts is terug bij het Nederlands team: "Begon weer te kriebelen" © Omroep Gelderland
ZEIST - Ze gold als één van de beste keepsters ter wereld en grossierde in prijzen. Toch besloot Laura Aarts uit Beuningen al op 22-jarige leeftijd te stoppen met waterpolo. Nu ligt ze weer vol passie en ambitie onder de lat. "Ik heb nergens spijt van."
Bondscoach Evangelos Doudesis is maar wat blij met haar comeback. De voormalig coach van het succesvolle Polar Bears uit Ede zette zijn provinciegenoot aan het denken tijdens het eten van een pannenkoek. Aarts: "Hij vroeg wat zijn je plannen? Waarom zou je wel terug willen en waarom niet? En toen ben ik gaan nadenken. "
"Behalve haar uitstekende kwaliteiten als keepster is Laura een slimme vrouw", vindt de 36-jarige Griek die al jaren assistent-coach was bij Oranje onder de na de Spelen vertrokken Arno Havenga.
"Communicatief is ze heel sterk. Laura is een dominante en sterke vrouw met karakter. Tijdens trainingen en wedstrijden is ze altijd sturend aanwezig. Ik vind haar in drie jaar enorm volwassen geworden. Ze combineert topsport met de volgende stappen in haar leven en weet precies wat ze wil. Je kunt ook niet alleen van waterpolo leven."

Altijd maar pushen

Aarts was succesvol met de waterpolovrouwen. Maar met twee zilveren en zelfs een gouden medaille (EK 2018) op zak maakte ze in 2019 plotseling een rigoureuze ommezwaai. "Ik had het gehad met steeds maar dat pushen. Mentaal werd alles te zwaar. Continu ben je bezig om door dat putje te gaan, want alleen dan word je als topsporter beter. Lichamelijk kon ik het ook niet meer aan."
Het Nederlands team werkte in die jaren toe naar de Olympische Spelen van Tokio, toen nog gepland in de zomer van 2020. In aanloop naar het evenement zou de ploeg een jaar lang gaan trainen en wonen in Zeist, buitenlandse contracten werden door de speelsters opgezegd. Aarts kon zich echter niet vinden in die 'deprimerende' plannen.
"Ik ben er toen vlak voor het WK uitgezet, omdat ik niet zo lang intern wilde", vertelt Aarts. "Dat zou ik niet volhouden. Later hoorde ik wel van mijn ploeggenoten dat ze er ook een beetje down van werden. Gelukkig hebben ze het een jaar later wel weer gecombineerd met hun clubs. Ik hoop alleen maar het beste voor het Nederlandse waterpolo."

Maatschappelijk aan de slag

Aarts stopte, maar ging nog wel even door bij de Hongaarse topclub Dunaujvaros om het vervolgens over een andere boeg te gooien. "Ik heb nergens spijt van, ook niet van het missen van de Spelen. Zij, en niet ik, hadden dat ook verdiend. Mijn focus kwam bij compleet andere dingen te liggen. Ik werd mijn studie fysiotherapie ingezogen, hartstikke leuk. Daarnaast was ik bezig met werk. Ik was klaar om maatschappelijk aan de slag te gaan."
Drie jaar later studeert ze nog steeds, maar is ze ook 'stapje voor stapje' bezig haar comeback te maken in de top van het waterpolo. Aarts keert binnenkort terug bij haar voormalige club aan de Donau in het waterpolomekka van Europa.

Beleving in Hongarije

"Met dezelfde trainer en ook veel speelsters zijn daar nog steeds", lacht ze tevreden. "Alleen blijf ik tot januari in Nederland nog mijn studielessen volgen. In februari ga ik dan weer verhuizen naar Hongarije, in de hoogste competitie van Europa waar veel wedstrijden live op tv worden uitgezonden. Heel veel kinderen doen daar aan waterpolo. De beleving is enorm. Daar wil ik spelen."
Op weg naar de Olympische Spelen van Parijs in 2024 zocht de nieuwe bondscoach Evangelos Doudesis naar een nieuwe keepster. Debby Willemsz stopte. Hij kwam uit bij de pas 25-jarige Aarts. "Ineens kwam dat belletje", zegt de Gelderse. "We hebben een pannenkoekje gegeten en over en weer over van alles gesproken. Uiteindelijk kwamen we op een terugkeer."

Parijs bovenaan

"Het begon weer te kriebelen merkte ik. Je ziet weer beelden voor je dat je komt oplopen tijdens de opstelling voor een wedstrijd. Je ziet jezelf in dat doel liggen in een open zwembad. Dat wilde ik toch wel weer heel graag. Parijs staat bovenaan. Daar gaan we naartoe en daar gaan we presteren. Maar mijn droom voor nu is ook om weer topfit te worden en ook op EK's en WK's het hoogste te bereiken."
Doudesis knikt. Met een topspeelster als Aarts in het doel gaan de verwachtingen weer omhoog. "Laura kent geen limiet, ze wil alles bereiken en heeft grote dromen. Maar wel in combinatie met het maatschappelijke leven. Daarom past ze ook in het plaatje van dit team. Ik zeg wel eens waterpolo is het belangrijkste van de niet belangrijke dingen, maar het is niet alleen waterpolo."