Sport

Vitesse reageert op zeven prangende vragen over de overname

Pascal van Wijk (rechts) op het ereterras van Vitesse met commissaris Henk Parren (links).
Pascal van Wijk (rechts) op het ereterras van Vitesse met commissaris Henk Parren (links). © Orange Pictures
ARNHEM - Dat Vitesse door een (buitenlandse) investeerder wordt overgenomen, lijkt een kwestie van tijd. Tot nu toe hield de directie de kaken stijf op elkaar. Op verzoek van Omroep Gelderland beantwoordt algemeen directeur Pascal van Wijk via de mail nu toch een aantal (algemene) vragen. "Er vinden concrete gesprekken plaats."
De stortingen, oftewel het dekken van de tekorten door de eigenaar, zijn die altijd buiten de club gehouden? Met andere woorden, is Vitesse schuldenvrij en zijn de uitgaven en inkomsten van Oyf in een aparte holding ondergebracht?
"Vitesse is inderdaad volledig schuldenvrij en heeft een positief eigen vermogen van bijna 15 miljoen euro. De schuld van 154 miljoen euro, waarover veel gesproken wordt, zit in de holdingmaatschappij (Performance Management Holding) in de vorm van een lening bij de grootaandeelhouder."
Oyf is waarschijnlijk heel veel geld kwijt dat hij in Vitesse heeft gestopt. Maar mogelijk is het ook in zijn belang om de club goed achter te laten. Zie ook zijn jeugdvriend Roman Abramovitsj die bij de verkoop van Chelsea geld aan goede doelen schonk.
"Valeriy Oyf wil de club zeker goed overdragen. Belangrijk is dat er bij de voorgenomen verkoop, zowel voor de grootaandeelhouder als voor de club, twee voorwaarden voorop staan: het waarborgen van de continuïteit en het invulling kunnen blijven geven aan de sportieve ambities."
Veel supporters hebben vragen en zijn vooral ook bezorgd over de toekomst van Vitesse. Ze vrezen dat de club failliet gaat. Dreigt dat gevaar?
"Wij begrijpen natuurlijk die vragen over de situatie bij de club. Wij zouden ook graag al meer willen communiceren, maar het is voor de club (en indirect ook voor de stakeholders) van belang dat het overnameproces in alle rust en achter de schermen plaatsvindt. Dat vraagt namelijk om tijd en zorgvuldigheid, zoals we ook al hebben aangegeven. Wat we willen benadrukken is dat er hard aan gewerkt wordt, dat er concrete gesprekken plaatsvinden en dat we vertrouwen hebben in een mooie toekomst voor Vitesse."
Zit Vitesse in de onderhandelingen eigenlijk echt 'aan tafel'? Met andere woorden: zijn de afspraken bekend hoe Oyf met de overname wil omgaan en wat hij voor de aandelen wil hebben?
"Uiteraard hebben wij als Vitesse intensief en constructief overleg met de grootaandeelhouder. Het is een gezamenlijk proces. Samen gaan we voor het beste voor Vitesse."
En de overeenkomst of afspraak met de Russen dat de gaten in de huishouding van Vitesse tot de zomer van 2023 worden gedicht, is dat met zekerheid te stellen?
"Gaande de voorgenomen verkoop – een bewerkelijk en zorgvuldig proces – kunnen er over de financiële afhandeling geen nadere mededelingen worden gedaan."
Er gaan ook veel stemmen op om Vitesse 'terug te halen naar Arnhem'. Dat vermogende ondernemers uit de regio tekenen voor de tekorten en dat er een soort van garantstelling komt waarbij de aandelen bijvoorbeeld voor een symbolisch bedrag van 1 euro worden overgenomen. Wat kunt u daarover zeggen?
"Het is in het belang van het overnameproces dat dit in alle rust en achter de schermen plaatsvindt. Uitgebreidere communicatie hierover is op dit moment niet mogelijk."
In hoeverre zit Vitesse in een lastig parket nu er nog geen witte rook lijkt te zijn en de voorbereiding over een maand alweer begint? Spelers vertrekken en anderen weten niet waar ze aan toe zijn. En de club eigenlijk ook niet.
"Met oog op het aantal vertrekkende spelers is het aantrekken van spelers natuurlijk belangrijk. Daar zijn we, met technisch directeur Benjamin Schmedes voorop, achter de schermen ook mee bezig. Zoals gezegd kunnen overnameontwikkelingen deze processen bevorderen."
Wij publiceerden donderdagmiddag een uitgebreid verhaal met stadioneigenaar Michael van de Kuit die zich kritisch uitliet over de politiek en ook Vitesse. Wat is uw reactie daarop?
"Wij geven geen inhoudelijke reactie op dat artikel."