Sport

Stadioneigenaar Van de Kuit hekelt houding Vitesse en gemeente: 'Er wordt glashard gelogen'

Michael van de Kuit.
Michael van de Kuit. © ANP (archief)
ARNHEM - De eigenaar van stadion GelreDome, Michael van de Kuit, voelt zich voor de gek gehouden door Vitesse en de lokale Arnhemse politiek. "Het is één groot mistig schimmenspel. Dat eeuwigdurend speelrecht? Het bestaat niet eens. Vitesse neemt een enorm risico", dreigt de vastgoedtycoon.
Vanuit zijn villa in zonnig Spanje keek Van de Kuit woensdagavond via een stream naar de raadsvergadering van Arnhem. Zijn frustraties en ongeloof liepen steeds verder op. "Ik ben in shock", zijn de eerste woorden van de 53-jarige ondernemer, wanneer we hem spreken.
De woede van Van de Kuit richt zich op een fors aantal documenten dat niet openbaar gemaakt wordt. Het zouden bedrijfsgeheimen zijn die Vitesse kunnen schaden. "Maar dit zijn stukken van twintig jaar oud, toen het reddingsplan van de club in 2003 op tafel lag. Daar kan niets geheim meer aan zijn. Ze moeten vrijgegeven worden. Alleen raken Vitesse die documenten financieel."

'Zet mij aan tafel'

De stadioneigenaar beweert nog altijd 'geïnteresseerd' te zijn in het overnemen van de aandelen van de Russische eigenaar Valery Oyf. Van de Kuit zegt eindelijk eens te hopen op rust rondom Vitesse. Maar hij wil wel serieus genomen worden en als stadioneigenaar betrokken worden in gesprekken met kandidaten. "Zet mij aan tafel. Ik heb ook belangen, net als Vitesse die heeft."
"Voor de regio is het goed dat er borging komt", zegt Van de Kuit op rustige toon. "Er is al jaren zo veel gedoe met Vitesse, ook rond het stadion. Als de club en GelreDome in één hand komen, zou dat het beste zijn. Dit is voor Vitesse ook niet goed. Maar met de lopende gerechtelijke procedure, met als inzet een niet bestaand speelrecht, gaat niemand deze club kopen."
Van de Kuit (53) is een zeer succesvol zakenman. Zijn vermogen wordt door het blad Quote geschat op meer dan 200 miljoen euro. Op 28-jarige leeftijd richtte hij de Nedstede Groep op, waar hij nog altijd eigenaar van is. Sinds september 2018 heeft Van de Kuit ook stadion GelreDome in bezit. Zijn imperium bestaat verder vooral uit winkels, bedrijven, kantoren op de Amsterdamse Zuidas en bijvoorbeeld ook het Holland Casino in Nijmegen.

Garantstelling van Oyf

Het is al maanden stil rond een overname van de aandelen en dat zou nog wel eens een tijdje zo kunnen blijven. Oligarch Oyf heeft immers een garantstelling afgesproken, waarin staat dat de geboren Oekraïner tot de zomer van 2023 borg staat voor de tekorten, die al jaren rond de 10 miljoen euro schommelen. Naar verluidt stopten de Russen al meer dan 150 miljoen euro in Vitesse sinds de overname in 2010. Oyf wil die schulden meenemen in de onderhandelingen.
Oyf staat in relatie tot de oorlog in Oekraïne ook niet op de Europese sanctielijst en kan dus gewoon aan zijn geld komen. "Vitesse gaat echt niet failliet, zoals ik hier en daar verneem", liet algemeen directeur Pascal van Wijk vorige week weten, vlak voor een thuiswedstrijd tegen AZ.
Van de Kuit was er als de kippen bij, toen de club op 11 maart in de verkoop werd gezet. Hij schreef een brief, maar tot op heden is een inhoudelijk gesprek tussen beide partijen nooit gevoerd. "Ik heb Van Wijk al twee jaar niet gesproken", beweert Van de Kuit laconiek.

'Geld voor Amsterdam'

Om vervolgens een opmerkelijke gebeurtenis te schetsen. "Onlangs belde hij mij om toch eens te praten. Ik was toevallig in Amsterdam en heb gezegd dat ik daar de hele dag zou zijn. Toen stelde hij voor halverwege af te spreken. Ik heb hem toen gevraagd of hij geen geld meer heeft om naar Amsterdam te komen rijden en daarna was het klaar. Het gesprek vond niet meer plaats."

Huursom als molensteen

Van Wijk en Van de Kuit stonden in 2020 nog lijnrecht tegenover elkaar in de rechtbank. Vitesse wilde huurverlaging, omdat het tijdens de coronapandemie geen gebruik van het stadion kon maken en dat zorgde voor minder inkomsten. Jaarlijks moet 1,95 miljoen euro betaald worden aan Van de Kuit. Die huursom hangt al jaren als een molensteen om de nek van Vitesse, maar de Arnhemse club verloor het kort geding.

Notariële akte

Vervolgens zegde Vitesse de huurovereenkomst op. De club beroept zich daarbij op het eeuwigdurend speelrecht waardoor er geen gevaar is voor de toekomst. Bepaald zou zijn dat Vitesse altijd in het stadion zou mogen blijven voetballen, maar Van de Kuit trekt dat ernstig in twijfel.
"Afspraken daarover zijn nooit gemaakt. Er staat alleen iets over een kettingbeding in een notariële akte bij de bouw van het stadion, maar dat is standaard en wordt altijd toegepast. Je kunt er geen rechten aan ontlenen en dat weet Van Wijk. Het is een slimmigheidje van hun advocatenkantoor Houthoff, waar het bestaan van Vitesse nu van afhankelijk is", denkt Van de Kuit.
Hij onderbouwt zijn lezing met de documenten die door de gemeente Arnhem volgens hem openbaar gemaakt zouden moeten worden, maar mogelijk onder druk van Vitesse geheim blijven. De raadsvergadering van woensdag was bijna een hamerstuk. "De PVV en de SP stelden gelukkig nog scherpe vragen. Maar wethouder Jan van Dellen was niet bereid openheid van zaken te geven."

Geheim verklaarde stukken

Van de Kuit vertelt dan het volgende. "In twee van de zeventig geheim verklaarde stukken staat dat ze Vitesse ernstig zouden schaden in de huidige juridische procedure rond de eigenaar. Maar daar is de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) niet voor bedoeld. Ik heb er gewoon recht op om die documenten te zien. We krijgen ze wel boven tafel, hoor. De rechter zal er straks toegang toe krijgen en beoordelen of hier werkelijk sprake is van bedrijfsgeheimen."

Geen Gelredome voor Vitesse?

Van de Kuit voelt zich als stadioneigenaar door de Arnhemse politiek niet serieus genomen. "De stukken blijven geheim om Vitesse uit de wind te houden. Het is één groot schimmenspel. Als er wel een speelrecht is, lossen we het op. Maar Vitesse heeft mij nooit een document kunnen overleggen waarbij de gemeente en de club het tijdens de uitvoerige onderhandelingen hebben gehad over speelrecht en de gevolgen daarvan na de huuropzegging."
"Wat behelst het nu precies? Is dat alleen het veld? Of ook de skyboxen en de kantoren? Ik hoor niets en daarom denk ik dat het helemaal niet bestaat. Ik ben de eerste die aan tafel komt om het te bespreken hoor. Waarom laten ze mij die stukken niet zien?"
Volgens Van de Kuit heeft Vitesse het zichzelf lastig gemaakt en dreigt de club straks op straat te komen staan. "Vitesse heeft de huur die loopt tot 2023 zelf opgezegd en daar is goed door hun adviseurs over nagedacht. Maar ze nemen er wel een groot risico mee, want als de overeenkomst afloopt, is er geen GelreDome meer voor Vitesse."

Excuses en andere huurvoorwaarden

"Of er nog te praten valt over verlenging van de huur? Misschien met excuses en onder andere huurvoorwaarden. Vitesse verdient het eigenlijk niet dat ik over mijn schaduw heen stap. Wat nu gebeurt, is niet hoe je met elkaar omgaat. Er wordt nu onder meer glashard gelogen en gedraaid door de wethouder en daar heb ik een hekel aan. Dat doe je niet op dit niveau."
Vitesse laat weten niet te willen reageren op het verhaal van stadioneigenaar Van de Kuit.

Zie ook: