Sport

Ulft onthaalt wielerheld 'Koentje' Bouwman: 'Mijn mobiel is ontploft'

Koen Bouwman is in Ulft als een held onthaald.
Koen Bouwman is in Ulft als een held onthaald. © REGIO8
ULFT - Ulft liep deze maandag uit om Koen Bouwman na zijn succesvolle Giro d'Italia te ontvangen bij zijn ouderlijk huis. Blauwe ballonnen werden opgehangen om de 28-jarige wielrenner te feliciteren met de grootste prestatie in zijn loopbaan, het winnen van twee etappes én het bergklassement in de wielerronde. De bergtrui in de Ronde van Italië is blauw en niet wit met rode bolletjes, zoals in Frankrijk bij de Tour de France.
"Dat ze dan nu hier staan om mij op te wachten is echt superleuk", zegt Bouwman tegen mediapartner REGIO8. De renner landde maandagochtend op Schiphol en reed gelijk door naar zijn Achterhoek.
De beelden van het onthaal:
Daar, in Ulft, leefden dorpsbewoners de afgelopen weken hartstochtelijk mee met de verrichtingen van de wielrenner. Zondag na de laatste etappe sloegen ze blauwe ballonnen in om de straat te versieren. "We hebben Koen zien opgroeien van een klein mannetje naar dit”, vertelt buurvrouw Wilma Overgoor. “We zijn hartstikke blij voor hem. Hij blijft ook heel gewoon, het is Koentje."
De meest in het oog springende prestatie van Bouwman voor zijn succesvolle Giro was een etappezege in het Critérium du Dauphiné in 2017. Ook in die rittenkoers won de huidige renner van Jumbo-Visma het bergklassement. "Nu is mijn carrière zeker geslaagd. Aan de andere kant, als ik dit kan, kan er ook meer inzitten. Ik hoop dat het niet hierbij blijft."

Dromen van de Tour

Hij doelt daarmee op zijn droom om de Tour de France te mogen rijden. "Daar zou ik heel graag nog een keer naartoe willen", zegt de Ulftenaar. "Vorig jaar hebben we met Primoz Roglic het eindklassement in de Vuelta (Ronde van Spanje, red.) gewonnen, dat was echt superspeciaal. Dat je dan nu zelf twee grote ritten en een bergtrui wint... Ik weet niet of ik nog heel veel meer kan wensen, maar ik hoop dat ik nog een keer zulke dingen kan laten zien, en dat ik het echt kan bevestigen."

'Mooiste drie weken op fiets'

Met zijn blauwe trui als winnaar van het Italiaanse bergklassement op zak gaat de Ulftenaar eerst thuis genieten van zijn prestaties, én alle felicitaties beantwoorden. "Mijn mobiel is echt ontploft qua berichten. In zo’n koers ben je zo druk dat je er weinig ziet, daar ga ik deze week de tijd voor nemen. Ik ben echt dankbaar dat nu alles op zijn plek is gevallen. Uiteindelijk waren dit de mooiste drie weken op de fiets die ik tot nu toe heb beleefd."