Sport

Buitink overtuigd van Europees voetbal Vitesse: 'Als het moet staan we er'

Thomas Buitink wil zondag met Vitesse nog één keer vlammen
Thomas Buitink wil zondag met Vitesse nog één keer vlammen © Orange Pictures
ARNHEM - Voor de supporters van Vitesse ligt een spannende zondag in het verschiet. Dan komt het antwoord of de Arnhemse club zich net als vorig seizoen plaatst voor Europees voetbal. Thomas Buitink uit Nijkerkerveen belooft alvast beleving: "We gaan er echt alles aan doen."
Maandag sluit de selectie van trainer Thomas Letsch het seizoen af met een gezamenlijk ontbijt op Papendal en voor sommigen een korte uitlooptraining. Het is ook het moment van afscheid voor velen in de groep zoals Bazoer, Doekhi, Openda en Rasmussen.
De sfeer op Papendal zal dan uitgelaten zijn met veel lachende gezichten, of juist het tegenovergestelde. Alles hangt af van zondag in Alkmaar. Iets voor half vijf in de middag weet Vitesse of het opnieuw Europa in mag of dat de doelstelling juist niet is gehaald.

Laatste loodjes

"Europees spelen, dat willen we volgend seizoen weer", zegt spits Buitink die in principe wel blijft voetballen in het geel en zwart. "Het zijn de laatste loodjes en de benen voel je, maar dat mag geen excuus zijn vind ik. We verdienen het om dit goede seizoen mooi af te sluiten."
De beslissende finale van de play-offs tegen AZ is onvoorspelbaar. Na de krappe 2-1 zege van Vitesse in Arnhem kan het in de terugwedstrijd daarom nog alle kanten op.
"Wij hebben tegen FC Utrecht thuis en ook donderdag tegen AZ laten zien dat we er alles aan willen doen. Maar zondag moet het echt gebeuren. Vaak heb je dit seizoen gezien dat we thuis geven als het moet. Daar ben ik ook nu van overtuigd."

In je hoofd

Vitesse maakt zich deze zaterdag op voor de apotheose. Wedstrijd 55 staat op het programma, een ongekend aantal voor de Arnhemse club. "Mentaal is het ook een zwaar seizoen met al die Europese wedstrijden ertussendoor", weet Buitink. "Ik ben zelf met invalbeurten erbij ook wel toegekomen aan zo'n 40 tot 45 wedstrijden en dat gaat in je hoofd zitten. Hoe mooi het seizoen ook was."
De Gelderlander stond dit seizoen niet altijd op zijn geliefde plek in de spits of zat zelfs op de bank. Ook daarom beleefde Buitink in mentaal opzicht een pittig seizoen. Letsch posteerde Buitink in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht (halve finale play-offs) op het middenveld als een soort spelverdeler, maar dat werd geen succes.

Bevrijdende goal

"We dachten tegen Utrecht dat Maher zou spelen en omdat hij een technisch goede voetballer is, zou ik als harde werker op hem staan. Maar hij speelde niet. Kijk, ik ben geen Tannane, ik moet het hebben van op de juiste plek staan en doelpunten maken."
"Nu heb ik gelukkig weer laten zien dat ik als spits kan scoren, heerlijk vanuit mijn vertrouwde positie. Toen de bal van mijn voet sprong, wist ik dat het kassa was. Maar ik hikte er wel tegenaan. Ik had die goal echt even nodig."
Vitesse won in de slotfase (dankzij Openda) met 2-1 en Buitink weet dat de voorsprong veel waard is. "Dat we winnen is heel belangrijk. Ik ben trots dat ons dat nog lukte. Morgen gaan we zeker weer voor de winst. En dan hopelijk maandag een ontbijtje met een lach", besluit Buitink.