Sport

Vitesse bekeken door de bril van Jan Streuer: 'AZ krijgt het moeilijk in de finale'

Jan Streuer, succesvol bij FC Twente, geeft zijn mening over Vitesse
Jan Streuer, succesvol bij FC Twente, geeft zijn mening over Vitesse © Orange Pictures
ARNHEM - Tien jaar lang was hij de technische baas bij Vitesse, nu is Jan Streuer in de luwte van grote waarde in het succes van FC Twente. De Arnhemmer laat zijn licht schijnen over de finale van de play-offs zondag in Alkmaar en zoomt extra in op Lois Openda en Eli Dasa.
FC Twente was de revelatie van het afgelopen seizoen. De Tukkers finishten onder leiding van Ron Jans op een sensationele vierde plaats. Streuer is de ervaren architect achter de schermen.
"Het was een geweldig jaar, maar nu moeten we dit ook volgend seizoen weer zien vol te houden. Pas na de winterstop zijn we echt goed gaan voetballen. Het is natuurlijk fantastisch hoe het bij Twente leeft en wat we gepresteerd hebben. Volgend seizoen is iedere thuiswedstrijd volgens mij al uitverkocht."

Nieuw elan

Waar FC Twente Europees voetbal al in de tas heeft, moet Vitesse er nog flink voor strijden. De ploeg van Thomas Letsch kende een wisselvalig seizoen met zeventien punten minder dan FC Twente.
"Maar in Europa hebben ze het geweldig gedaan", vindt Streuer. "In de competitie was het heel wisselend. Het elan is in de play-offs weer teruggekeerd. Dat is knap. Vitesse heeft dat thuis tegen FC Utrecht laten zien en gisteren ook tegen AZ."

Met Openda op de counter

Streuer was donderdag zelf aandachtig toeschouwer in GelreDome. Hij geniet het hele seizoen al van Openda, die tegen AZ weer goud waard was. "Een hele goede speler met zijn acties. Zo razendsnel, soms is hij gewoon niet bij te houden. Openda is de voorhoede van Vitesse. AZ heeft moeite om het spel te maken. Vitesse verdedigt zondag een 2-1 voorsprong in Alkmaar. Ik verwacht dat ze vanuit de counter zullen spelen en dan heb je met Openda een enorm wapen."

Salaris inhouden

Minder is de Arnhemmer te spreken over het plotselinge vertrek bij Vitesse van Eli Dasa. De Israeliër had rond deze data in de play-offs gepland dat hij zou trouwen. "Ik vind dat ongelooflijk", zegt Streuer. "Je weet toch al heel lang dat deze wedstrijden er zijn. Het is amateuristisch, dit kan gewoon echt niet. Ik zou zijn laatste twee maanden salaris inhouden. Erg raar, want hij komt verder over als een professionele jongen."
Zondag valt in Alkmaar de beslissing wie in de derde week van juli mag instromen in de voorronde van de Conference League. "AZ heeft wat meer individuele kwaliteiten. Zij zijn ook de favoriet, maar Vitesse heeft weer nieuwe energie gevonden en ik denk dat ze nog een keer het maximale kunnen geven."
"AZ krijgt erg vaak, en dat bleek ook gisteren weer, in de slotfase nog een goal tegen. Ik vind ook dat ze achterin wel wat tekortkomingen hebben. Mijn verwachting is dat ze het moeilijk krijgen met Vitesse."

Instelling

"Als je als nummer acht toch nog de play-offs ingaat zoals Heerenveen geeft dat een heel ander gevoel", vervolgt Streuer. "AZ was natuurlijk helemaal niet blij dat ze die nog moesten spelen. Vitesse wist het al veel langer. Nu gaat het er vooral om wie zondag de beste mentaliteit heeft."
Dat veel spelers vertrekken bij de Arnhemse club speelt geen rol volgens de technisch directeur van FC Twente. "Iedereen wil goed afsluiten. Je ziet ook aan iemand als Danilho Doekhi dat hij de juiste instelling heeft."
Eindigt de allerlaatste wedstrijd van het voetbalseizoen zondag in het voordeel van Vitesse, staat de club direct voor een grote opgave. "De voorbereiding is dan eigenlijk te kort, want ze spelen al vroeg in de zomer weer die eerste Europese wedstrijden. De spelers hebben dan maar een hele korte vakantie, dat is wel een probleem."

Snel duidelijkheid

Daarnaast speelt de onzekere toekomst van Vitesse een essentiële rol. De club staat al een tijdje in de verkoop. "Ik denk dat het wel goed gaat komen en dat ze zullen worden overgenomen. Alleen zou het goed zijn als er op korte termijn duidelijkheid komt. Je moet namelijk een nieuw elftal maken en dat is nu heel moeilijk."