Sport

Koen Bouwman grijpt etappe in Giro en zet unieke prestatie neer

Koen Bouwman.
Koen Bouwman. © ANP
CASTELMONTE - Koen Bouwman heeft vrijdag de negentiende etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De 28-jarige wielrenner uit Ulft kwam als eerste over de meet in een koers over 177 kilometer. Ook stelde hij de winst van de blauwe bergtrui veilig, als eerste Nederlander ooit.
Bouwman maakte tijdens eerdere ritten in de Giro al indruk en was ook al de beste in de zevende etappe. Hij kon toen bijna niet geloven dat hij zo'n grote zege had geboekt. Vrijdag ontsnapte de Ulftenaar na zo'n 15 kilometer met nog elf andere renners aan het peloton.
De groep bouwde een voorsprong op van maximaal elf minuten en viel uiteindelijk uiteen: Bouwman bleef voorop met drie en later vier anderen. Op de top van de Kolovrat kwam de Achterhoeker als eerste boven en maakte hij zijn voorsprong in het bergklassement zó groot, dat hij zich verzekerde van de eindzege in dat klassement. Dat maakt hem komende zondag de eerste Nederlandse winnaar van de bergtrui in de Giro.
Bij die bijzondere prestatie bleef het echter niet voor de renner van Jumbo-Visma. In de finale van de koers klopte hij zijn medevluchter Mauro Schmid en boekte hij zijn tweede zege tijdens deze Giro.