Sport

Emotionele Openda neemt afscheid van GelreDome: 'Ik hou van Vitesse'

Lois Openda slaat weer toe, hij maakt de winnende tegen AZ
Lois Openda slaat weer toe, hij maakt de winnende tegen AZ © Orange Pictures
ARNHEM - Onder een klaterend applaus verliet sterspeler Loïs Openda in de slotfase tegen AZ het veld. De Belg nam met een assist en een doelpunt in stijl afscheid van het publiek.
Openda was vooral dit seizoen goud waard voor Vitesse. In alle competities (beker, Conference League, competitie en play-offs) heeft de aanvaller er nu 24 gemaakt voor de Arnhemse club. Ook in het eerste finaleduel tegen AZ was hij weer essentieel. "Het is voor mij heel belangrijk en fijn om op deze manier mijn laatste thuiswedstrijd te kunnen spelen", vertelde Openda.
Openda, Letsch en Buitink na het play-off duel tegen AZ
Trainer Thomas Letsch gunde hem een paar minuten voor tijd dus een publiekswissel. Hij had toen net de 2-1 gemaakt. Maar het wisselmoment had voor Openda meer betekenis dan de winnende goal in GelreDome.
"Ik kies voor het applaus van het publiek vlak voor tijd. Dat was amazing. Natuurlijk ben ik dan emotioneel. Dat kon je ook wel zien denk ik. Ik hou van Vitesse en hoop ze in de toekomst weer te zien."

Samen sterk

Openda is vol lof over zijn twee seizoenen Vitesse. "Ik zal deze club nooit vergeten. Ze hebben mij de kans gegeven om te groeien als voetballer en als mens. Wat zij voor mij hebben gedaan is heel bijzonder en wat ik voor Vitesse heb gedaan ook. Samen waren we een sterk team", glunderde de rappe Belg na de 2-1 overwinning.

Lege batterij

Met die nipte zege mocht Vitesse niet mopperen. AZ was zeker na rust beter en trof in de eerste helft ook nog paal en lat. Veel spelers lopen op hun laatste benen. "Je ziet aan een aantal dat de batterij echt leeg is", zei trainer Letsch eerlijk. "Maar het is ook logisch. Dit was wedstrijd nummer 54. Spelers als Bero, Tronstad en Doekhi hebben zoveel wedstrijden gespeeld."
"Ik was vanavond ook met 1-1 tevreden geweest", stelde Letsch. "Het was niet goed, maar inderdaad wel enerverend. De sfeer was prachtig. Zo zou het hier altijd moeten zijn. Het deed me denken aan onze Europese wedstrijden dit seizoen."

Europa

Openda: "Het gaat zondag om discipline, om mentaliteit. Als we kunnen opbrengen wat we thuis tegen FC Utrecht en vanavond tegen AZ lieten zien op die gebieden, kunnen we weer Europa halen. Daar wil ik alles voor geven. Het zou de perfecte afsluiting zijn."
"Je zag ook dat Openda moe was en dat hij niet meer de arbeid kan leveren die we van hem gewend zijn. Maar hij is een slimme speler en wacht dan op zijn moment", zag Letsch. "Vanavond is toch weer gebleken wat hij voor ons betekent. In de één tegen één duels en natuurlijk met zijn snelheid."