Sport

Vitesse mist Dasa in finale play-offs om bijzondere reden

Vitesse-trainer Thomas Letsch mist Eli Dasa.
Vitesse-trainer Thomas Letsch mist Eli Dasa. © ANP
ARNHEM - Vitesse mist in de finale van de play-offs een van zijn sterkhouders. Eli Dasa gaat trouwen in Israël en heeft zo zijn laatste wedstrijd voor de Arnhemse ploeg al gespeeld.
Trainer Thomas Letsch somt Dasa op bij de afwezigen voor het duel alsof het de normaalste zaak is. "Hij gaat trouwen in Israël." Vitesse laat daarop weten dat de bruiloft al lang gepland stond en dat verplaatsing van de bruiloft geen optie bleek te zijn. "Dit pakt nu uiterst ongelukkig uit. Dat is niet alleen vervelend voor Vitesse, maar dat betekent ook dat Dasa zijn laatste wedstrijd in het geel en zwart al gespeeld heeft", zegt Vitesse.
Supporters op sociale media snappen niks van dit besluit van Dasa. Zij vragen zich af of de Israeliër wel in zijn agenda heeft gekeken toen hij zijn bruiloft ging plannen.
Dus zal Romaric Yapi de Israëlier gaan vervangen in de finale van de play-offs om Europees voetbal. Vitesse plaatste zich voor die finale door in twee wedstrijden af te rekenen met FC Utrecht. De ploeg had daar wel een verlenging voor nodig. "Maar dat speelt geen rol in aanloop naar deze wedstrijd", zegt Letsch. "Maandag hebben de spelers zich hersteld en dinsdag hebben we ze vrij gegeven. Vandaag hebben we ook niet met veel inhoud getraind. Het gaat nu om het lichamelijk fit zijn en het bespreken van ons strijdplan. De 120 minuten voetbal hebben de spelers niet echt aangetast. Alleen Matus Bero had wat kleine problemen, maar het lijkt erop dat hij kan spelen", stelt de trainer.

'Niets is voorbij als je verliest'

AZ is een lastige tegenstander voor de Arnhemse ploeg. In de competitie verloren de geel-zwarten in Alkmaar met 3-1 en thuis werd het 0-0. AZ eindigde ook boven Vitesse en verzamelde tien punten meer. "Wanneer je naar de ranglijst kijkt, dan zie je dat AZ kwaliteit heeft en veel punten heeft gepakt", stelt Letsch. "Zij verdienen Europees voetbal. Maar het systeem is zo dat we play-offs spelen. En wij hebben die ook bereikt en staan ook in de finale. Dus we verdienen dit allebei. Maar als je alleen kijkt naar de punten, dan is AZ misschien wel de lichte favoriet."
Maar niets is onmogelijk, zegt de Duitse trainer. "Als je kijkt naar hoe Hertha BSC in Duitsland de eerste wedstrijd thuis verloor van HSV in de strijd om promotie en uit alsnog won, dan is nog niets voorbij als je een keer verliest. Daarnaast hebben we dit seizoen tweeluiken gewonnen tegen Dundalk, Anderlecht, Rapid Wien en Utrecht. Het lukte alleen tegen AS Roma niet. Nu is daar de volgen de kans. "We hebben zelfvertrouwen na die 3-0. Het team wil winnen en wil zondag natuurlijk niet twee uur naar huis rijden met een rotgevoel en dan op vakantie gaan."

Frederiksen geschorst

Buiten de absentie van Dasa, is ook Nikolai Baden Frederiksen er niet bij. Hij is geschorst na zijn rode kaart tegen FC Utrecht. Ook Enrico Hernandez is er niet bij, hij is met El Salvador op pad. Mogelijk zijn Schubert en Grbic er ook niet bij, zij zijn nog ziek.
Vermoedelijke opstelling: Houwen, Doekhi, Bazoer, Hajek (Cornelisse), Yapi, Bero, Tronstad, Domgjoni, Manhoef, Openda en Buitink.