Sport

'Verdorie, dit is een mooi cluppie', boerenzoon Adrie Poldervaart is nu superboer

Adrie Poldervaart poseert met supporter Edwin de Wilde van De Graafschap
Adrie Poldervaart poseert met supporter Edwin de Wilde van De Graafschap © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Zijn roots liggen niet in de Achterhoek, maar Adrie Poldervaart kan zich goed inleven in de supporter van De Graafschap. "Ik ben gewend erg hard te werken, daar word ik ook alom voor geprezen."
Weer staat er volgend seizoen een nieuwe hoofdtrainer voor de spelersgroep van De Graafschap. Na twee jaar Mike Snoei, zeven maanden Reinier Robbemond en enkele weken Jan Vreman, mag nu de 51-jarige Adrie Poldervaart uit het Zuid-Hollandse Oudenhoorn proberen de club uit Doetinchem naar de eredivisie te loodsen.

Vraag aan de fans

Maandagavond werd hij officieel gepresenteerd aan supporters op stadion De Vijverberg. Poldervaart moet zorgen voor nieuw elan bij de club van de Superboeren. En vooral voor betere resultaten. "Ik ben geen gesloten persoon. Ik strijd altijd met open vizier', vertelde hij de achterban.
Voor het oog van ongeveer honderd belangstellenden stelde de voormalig assistent-coach van FC Groningen zelf ook een vraag. "Wat verwachten jullie van mij?", slingerde hij richting de in eerste instantie afwachtende supporters die vervolgens kwamen met de termen 'strijd en aanvallend voetbal'.

Play-offs moeten

Poldervaart kon er wel wat mee zo vertelde hij later. "Ze mogen mij erop afrekenen. Een gepassioneerde trainer zullen de mensen zeker gaan zien. We willen zo snel mogelijk naar die goal, want daar moet het gebeuren. En soms gaat dat met driehoekjes van achteruit en soms doe je dat met een lange bal. Resultaten kan ik helaas niet beloven, maar de play-offs moeten we zeker halen."
Kijk naar een interview met Adrie Poldervaart:
Adrie Poldervaart: van boerenzoon tot superboer
De trainer die al maanden in beeld was om de in maart ontslagen Reinier Robbemond op te volgen, ontving geregeld applaus. "Ik heb wel vertrouwen in deze man. Hij weet het goed te vertellen en heeft een realistisch verhaal. Het is ook goed dat hij de supporters er zo bij betrekt', vertelt een van de fans direct na de presentatie.

Sfeer voelen

Tegen MVV, een van de vele thuiswedstrijden die De Graafschap het afgelopen seizoen niet won, proefde Poldervaart al de bijzondere entourage van De Vijverberg. "Ik wilde niet op de hoofdtribune zitten, maar echt tussen de mensen op Roodbergen. Alleen vonden de camera's mij toch", lachte de voormalig fysiotherapeut. "Ik wilde die sfeer zelf meemaken en voelen. Toen dacht ik verdorie, dit is een mooi cluppie."
Het enthousiasme van de trouwe aanhang was vorig seizoen een van de weinige constante factoren bij De Graafschap dat een teleurstellend seizoen meemaakte en ternauwernood nog de play-offs haalde maar al snel werd uitgeschakeld. Poldervaart wil de supporters komend seizoen graag bij veel zaken betrekken. "Zij hebben ons nodig, maar wij hebben hen ook nodig. Die wisselwerking vind ik heel belangrijk."

Eerste training in de avond

"Ik ga binnenkort een meeting organiseren waarbij ik mijn visie met alle supportersgroeperingen zal delen. De supporters mogen daarbij ook hun mening geven. Wat verwachten zij? De eerste training op 22 juni doe ik bewust in de avond, zodat ze overdag nog kunnen werken en er dus bij kunnen zijn. Samen willen we komend seizoen iets gaan creëeren."
Het werkwoord werken valt regelmatig bij Adrie Poldervaart die in het profvoetbal ook hoofdcoach was bij Excelsior. "Of ik bij deze club pas zal moeten blijken, maar zeker bij deze regio en bij de mensen. Gewoon normaal doen en dankbaar zijn dat ik hier trainer mag zijn. Ik ben een type dat gewend is hard te werken. Daar word ik ook alom voor geprezen."

Werken op het land

Poldervaart: "Ik ben een boerenzoon, mijn ouders hebben mij meegegeven dat je ergens hard voor moet werken. Dat vind ik ook een logisch iets. Vooral in de zomer als er veel op het land moest gebeuren was ik altijd wel bezig als ik niet naar school hoefde en er een uur vrij was."
Nu staat de Zuid-Hollander voor zijn grootste uitdaging in het trainersvak. "Het is zeker spannend, ik zit hier bij een grote club met verwachtingen en hoop. De competitie is veranderd en sterker geworden met gedegradeerde clubs als Willem II en Heracles erbij. Het gaat heel interessant en spannend worden. Dat maakt deze klus voor mij ook een grote uitdaging."