Sport

Vitesse jubelt na sensatie: 'Niemand had dit van ons verwacht'

Vitesse juicht na de derde treffer.
Vitesse juicht na de derde treffer. © BSRAgency/Orange Pictures
ARNHEM - Vitesse was misschien al dood en begraven na de 3-1 nederlaag bij FC Utrecht afgelopen donderdag, maar de Arnhemse club richtte zich zondag op en versloeg FC Utrecht in eigen stadion met 3-0 en bereikte alsnog de finale van de play-offs om Europees voetbal. "Het team heeft een super antwoord gegeven", vertelt trainer Thomas Letsch.
De fans, de media en misschien zelfs sommige spelers hadden al niet meer verwacht dat Vitesse na 53 wedstrijden voetballen in een jaar nog één keer alles kon geven. "Ik hoorde dat we niet meer fit zouden zijn en geen mentaliteit zouden hebben. Niemand had dit van ons verwacht. Maar het team heeft een super antwoord gegeven", vertelt de Duitse trainer.
Kijk hier naar de jubelreacties na Vitesse-Utrecht:
Vitesse jubelt na sensatie en gaat finale play-offs in
"Hoe dat kan, daar heb ik geen idee van. We hadden geen motivatie van buitenaf nodig. Maar dit team is gewoon super. Iedereen, ook de spelers die de club gaan verlaten, geven alles. Ze wilden nog niet op vakantie, maar nog een week door. We hebben weer gezien wat er in dit team zit."

'Ballen tonen'

Dat was zondag drie treffers en een agressief en goed voetballend Vitesse. "Dit was ongelooflijk sterk van ons", vertelt Nikolai Baden Frederiksen. De Deen maakte de beslissende 3-0. "We hebben dit in Europese wedstrijden zo vaak laten zien en nu weer. We moeten dit alleen vaker laten zien. Want wat we donderdag lieten zien was 'shit'. We hadden geen energie. Dus we wisten dat we vandaag onze ballen moesten tonen en het naar onze kant moesten tillen. Dat deden we samen met de fans", zegt de aanvaller na afloop.

Comeback

Het was de eerste treffer van Frederiksen na een tijd met blessureleed. Hij zat door een enkelblessure een tijd aan de kant. "Het was fijn om weer te scoren na zo'n lange tijd. Het was daardoor een goede comeback voor Vitesse en voor mij. De trainers zien zo ook weer dat ik er klaar voor ben."
Alleen duurde het feest van de Deen niet lang. De volgende wedstrijd zit hij er weer naast, door twee gele kaarten. Dat betekende een schorsing. "Die eerste vond ik geen gele kaart, dan kun je er wel tien geven in een wedstrijd. Die tweede was er wel één. Maar wat maakt het uit, we winnen."

'AZ verdient Europa'

Trainer Thomas Letsch was niet verrast met het spel van zijn ploeg. "Hoewel we al veel wedstrijden hebben gespeeld, ben ik dat niet. Ik weet dat wij dit kunnen. Ik werk al twee jaar samen met de meesten."
Nu wacht de finale tegen AZ. "Dat was te verwachten. AZ had in de competitie veel meer punten dan wij, dus zij verdienen het ook om Europa in te gaan. Maar het systeem in onze competitie is anders. We gaan dus zien hoe het loopt, hopelijk gaat het donderdag weer net zo los als vandaag."