Sport

Max ontvangt als grote regelneef duizenden Feyenoord-fans in Tirana

Max en zijn bevriende restauranteigenaar in Albanië
Max en zijn bevriende restauranteigenaar in Albanië © privéfoto
NIJMEGEN - Langzaam maar zeker overspoelen duizenden Nederlanders en Italianen de binnenstad van het Albanese Tirana voor de Conference League-finale van morgen, tussen Feyenoord en AS Roma. De Nijmeegse Max Andela woont in Tirana en probeert de Rotterdammers een beetje op weg te helpen. En daar blijft het niet bij: samen met een bevriende horecaondernemer richt hij een complete fanzone in, waar hij duizend supporters kan ontvangen.
"Ik heb een fijn contact met een plaatselijke restauranteigenaar, waar ik graag kom", vertelt Andela vanuit zijn appartement in het centrum van Tirana. "We raakten aan de praat over die wedstrijd en wat we zouden kunnen doen. Hij heeft een enorm terras bij z'n restaurant en van het een kwam toen het ander."
Woensdag zullen er naar verwachting zo'n 800 tot 1000 Feyenoord-fans bij hem de wedstrijd volgen. "We hebben in ieder geval zeer ruim ingeslagen. Eten, drinken, Feyenoord-vlaggen, we hebben zelfs beveiligers geregeld om het allemaal een beetje netjes te houden."
Ik herken een Nederlander hier al van een kilometer afstand
Andela heeft samen met zijn mede-ondernemers in Tirana ook banners laten drukken, zelfs op het vliegveld zullen ze fans al naar hun fanzone proberen te bewegen. "Het is een goede samenwerking zo. Ik herken een Nederlander hier in Tirana van een kilometer afstand. Die kan ik meteen in eigen taal aanspreken en enthousiast maken."

Tirana voert prijzen gigantisch op

Andela is historicus en docent en belandde maanden geleden in Tirana, nadat hij tijdens eerdere studiereizen verknocht raakte aan het land. "Het is een schitterend land. Ik ben hier gaan wonen om er een boekje over te schrijven." Maar dat project staat deze week door de Europese finale op een iets lager pitje. "Het is een hoop geregel allemaal, maar ik krijg een hoop positieve reacties." De Nijmeegse historicus is al weken druk met de voorbereidingen.
Daarnaast fungeert hij meer en meer als vraagbaak voor Feyenoord-fans. "Ik krijg heel veel verzoeken voor overnachtingen. En dan zie je dat ze hier wel een beetje gek aan het worden zijn. Deze week nog kreeg ik van twee verschillende adressen nog een reactie dat ze wel plek hadden: drie nachten voor 5000 euro. Ja, dat gaat natuurlijk niet. Je kunt de prijs wel een beetje opvoeren, dat gebeurt in Nijmegen ook met de Vierdaagse, maar dit slaat echt helemaal door."

Vriendelijk houden

En zo probeert Andela de gemoederen aan beide kanten van de medaille te bedaren in Tirana. "Tirana is echt niet duur hoor. Ik betaal hier voor mijn appartementje, in het centrum, met balkon, waar je met vier personen zou kunnen wonen, 350 euro per maand." Dat de prijzen met naar schatting vijftig- tot tachtigduizend voetbalfans die naar Albanië komen in de hoofdstad worden opgevoerd, snapt hij dus wel. "Maar ik probeer het een beetje vriendelijk te houden voor de fans."
Je wil echt niet in een Albanese gevangenis terechtkomen
Zorgen om de openbare orde zijn er met zo'n grote toestroom natuurlijk ook. "Daarom zijn de lokale autoriteiten ook wel blij met initiatieven zoals die van ons. Je hebt liever een groep supporters bij elkaar dan dat ze allemaal door de stad gaan zwerven." Al weet hij ook dat niet alle fans van zowel Roma als Feyenoord een heel positief imago hebben in Europa. "Je hebt er inderdaad wat tussen zitten", zegt hij met een knipoog. "Maar daartegenover: je wil echt niet in een Albanese gevangenis terechtkomen."