Sport

Dolblije moeder sprak Koen Bouwman al even: 'Hij kon het niet geloven!'

Wielrenner Koen Bouwman na zijn etappewinst in de Giro d'Italia.
Wielrenner Koen Bouwman na zijn etappewinst in de Giro d'Italia. © ANP
ULFT - Ze kan het nog bijna niet geloven: haar zoon Koen boekte vrijdag zijn eerste zege in een grote wielerronde. Angela Bouwman is apetrots op hem en mocht hem niet lang na de finish zelfs al even persoonlijk feliciteren.
Koen Bouwman (28) fietst al zo'n zeven jaar mee op profniveau, maar zo'n mooie zege als die van vrijdag in het Italiaanse Potenza boekte hij nog niet eerder. "Kippenvel, echt. Hier kun je alleen maar van dromen", zegt moeder Angela, die thuis meekeek naar de koers.
Ze sprak haar zoon donderdagavond nog even over de koers van deze vrijdag, en merkte toen aan niets dat Koen al voorvoelde dat hij kans maakte op de etappezege. "Hij wilde wel proberen om in de kopgroep te zitten, maar zei helemaal niet dat het zijn dag zou gaan worden, ofzo", zegt moeder Bouwman. "Des te mooier is het dan dat het zo loopt."

Tien jaar ouder geworden

De emoties die ze voelde tijdens de koers waren heftig. "Ik ben tien jaar ouder en tien jaar grijzer geworden, och, och", bekent ze. Tijdens de rit liep ze dan ook meermaals even naar buiten, om te ontsnappen aan de spanning. De laatste fase van de rit keek ze wel helemaal, en gelukkig maar: mede dankzij de inspanningen van teamgenoot Tom Dumoulin pakte de renner uit Ulft zijn eerste grote overwinning. "Koen heeft zoveel aan Tom te danken, Tom heeft heel veel voor Koen gedaan. Zeker weten. Op het laatste stuk, bergop, dacht ik: hij is zo sterk, hij kan het nou zomaar gaan doen. Dat gevoel had ik wel", aldus Angela Bouwman.
Nog vóór Koen het podium opstapte in Potenza, sprak Angela haar zoon al even. "Hij heeft héél even gebeld", zegt ze. "Echt maar even hoor, want hij moest het podium op. Maar toch even mama bellen. "Ik kan het niet geloven, ik kan het niet geloven!", zei hij. Vanavond belt hij zeker nog even. Het is zo... ja... bijzonder toch, we zeiden altijd: zo'n jongetje uit de Achterhoek. En hij doet het toch, hè?"

'Ik ben hier zo blij mee'

De hoofdrolspeler zelf zei na afloop van de koers al ontzettend blij te zijn. "Ongelooflijk. Het was best een pittige dag en in de finale waren we met z'n tweeën, Tom en ik. Hij deed geweldig werk voor me in die laatste 2 kilometer. Ik ben hier zo blij mee. Het was steiler dan ik dacht, maar toen ik aanzette voor de sprint voelde ik nog veel kracht. Toen ik omkeek, zag ik ook dat het gat best groot was geworden. Dit was perfect."
Dumoulin sprak na afloop ook lovende woorden over Bouwman. "We werkten in de rit voor elkaar. Ik voelde op het einde dat mijn krachten een beetje wegvloeiden, maar Koen was heel goed", sprak de man die in 2017 nog de Giro d'Italia op zijn naam schreef.
Bij een van de aanvallen in de slotfase raakte Dumoulin op achterstand, maar hij keerde toch weer terug vooraan en zette zich op kop voor Bouwman. "Het doel was om hem bij de finish af te zetten, zodat hij kon sprinten voor de zege. We wisten dat hij de snelste was."