Sport

Wielrenner Bouwman verrast met etappewinst én bergtrui in Giro

Koen Bouwman in de zevende etappe van de Giro.
Koen Bouwman in de zevende etappe van de Giro. © ANP
POTENZA - Koen Bouwman heeft vrijdag de grootste zege in zijn wielercarrière behaald. De Ulftenaar won tijdens de Giro d'Italia niet alleen de zevende etappe, hij ging ook met de bergtrui aan de haal.
Bouwman vormde in de heuvelachtige rit naar Potenza samen met onder meer drie landgenoten de kopgroep. Tom Dumoulin, zijn ploeggenoot bij Jumbo-Visma, trok voor hem de sprint aan. Daarin versloeg Bouwman opvallend eenvoudig zijn landgenoot Bauke Mollema en Italiaan Davide Formolo.

'Ik kan het niet geloven'

Het is voor Bouwman zijn eerste overwinning in een grote wielerronde. "Ongelooflijk. Net als mijn eerste zege in de Dauphiné kan ik het niet geloven", reageerde hij direct na afloop.
Hij loofde zijn ploeggenoot Dumoulin voor zijn hulp na een 'zware dag'. De finish was volgens hem nog steiler dan hij dacht. "Maar toen ik 40 meter voor de finish achterom keek, zag ik dat ik al een grote voorsprong had."
Bouwman pakte onderweg op de heuvels zo veel punten, dat hij zaterdag als leider in het bergklassement in de blauwe trui mag fietsen. Hij fietste ook even virtueel in de roze trui, maar zover kwam het uiteindelijk niet. In het algemeen klassement maakte hij wel een sprong naar de zestiende plek.