Sport

Oranjefan laat feestje niet afpakken: 'Normaal versier ik ook, dus waarom nu niet?'

Dennis van Hagen uit Hengelo versiert zijn huis voor het WK, net zoals op deze foto van vorig jaar.
Dennis van Hagen uit Hengelo versiert zijn huis voor het WK, net zoals op deze foto van vorig jaar. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Verschillende grote bedrijven houden geen oranjeacties voor het WK voetbal in Qatar vanwege de mensenrechtensituatie in het land. Maar sommige inwoners van Gelderland laten hun feestje niet verpesten. Fanatiekelingen versieren zoals gewoonlijk hun straat of huis, blijkt uit een kleine rondgang van Omroep Gelderland.
Onder meer Lidl heeft besloten geen merchandise te verkopen van het WK en bijvoorbeeld ING zei in april al geen reclames meer uit te zenden rond de wedstrijden.
Dennis van Hagen uit het Gelderse Hengelo weet al zeker dat hij wel weer groots gaat uitpakken voor het WK in november en december dit jaar. Zijn hele woning zal net als in 2021 oranje kleuren. "Er is al genoeg narigheid. Alles wordt bijvoorbeeld duurder. Normaal versier ik ook, dus waarom nu niet? Ik doe wat ik zelf wil, die hele happening met oranje vind ik mooi", zegt Van Hagen.
"Ik vind het wel een gemis dat er geen merchandise is van die grote merken. Ja, als versierliefhebber vind ik die dingen juist leuk", zegt Dennis terwijl hij door een doos met oranjeartikelen grabbelt.
Oranjefan versiert huis al oranje voor WK

Achttien dozen met spullen

Op zijn zolder staan zo’n achttien dozen en hij weet precies welke oranjespullen in welke doos zitten. "Ik heb nog niet alles beneden staan, omdat we nog een half jaar hebben en ik het anders niet kwijt kan hier beneden." Achterin de tuin heeft hij een soort buitenbar en er staat nu ook een opblaasbare jacuzzi. "Lekker hier zitten en dan voetbal aan, biertje erbij. Mooi toch."

Oranje kerstverlichting

Normaal gesproken verandert het huis van Van Hagen in de winter in een soort kersthuis. Dit jaar zal het er iets anders uitzien, omdat het WK ook op dat moment is. "Ik moet nog nadenken hoe ik dat ga aanpakken, maar misschien wordt het kerstverlichting met een oranje tint."
Bij Dennis Driessen uit Lochem komen rondom het WK en Kerst oranjegekleurde lampjes te hangen in de straat. "Het zou helemaal mooi zijn als andere straten hetzelfde doen."
In Nijkerk houdt Marten Kloostra de dozen met versieringen juist gesloten. "Versieren is een hoop werk. Mijn vrouw en ik zijn op een leeftijd dat het lijf niet meer makkelijk meewerkt", licht Kloostra toe. In voorgaande jaren sloeg de oranjekoorts bij hem wel flink toe. Hij stak tijdens het EK van 2021 het hele huis in een oranje jas.