Sport

Winnen in Eindhoven en de eredivisie is weer een stapje dichterbij voor De Graafschap

Spannende tijden voor De Graafschap in de play-offs
Spannende tijden voor De Graafschap in de play-offs © Orange Pictures
DOETINCHEM - De Graafschap speelt weer eens in de nacompetitie met als doel promotie naar het hoogste niveau. Na een pover seizoen is alles plotseling mogelijk voor de club van de Superboeren. "Natuurlijk praten we in de groep over promoveren", zegt captain Ted van de Pavert.
De weg is nog lang voor De Graafschap, maar winnen vrijdagavond in het Jan Louwers stadion in Eindhoven betekent de halve finales van de play-offs. Maandag werd het in de eerste wedstrijd van het tweeluik in Doetinchem 1-1. Alle gelijke spelen in de return betekenen verlenging en daarna eventueel zelfs strafschoppen.
Trainer en aanvoerder De Graafschap kijken vooruit naar de return in de play-offs

Alles doen

"Er valt zeker iets te halen voor ons, dat weten we omdat er meer in had gezeten voor ons. Nu moeten we alles, maar dan ook echt alles eraan doen om een ronde verder te komen", stelt trainer Jan Vreman zich strijdbaar op. "Hier gaat het om."
"Er is zeker weer nieuwe energie ontstaan in de groep", merkt Van de Pavert. "Het gaat maar om één ding is dat is promoveren naar de eredivisie. Dus daar wordt natuurlijk over gesproken. Dit zijn de mooie wedstrijden. Trainen doe je nauwelijks nog. Het is herstellen en naar de volgende."

Eenheid

Van de Pavert is een ervaringsdeskundige. "Eén slechte dag kan je de kop kosten", zegt de centrumverdediger van wie het contract afloopt bij De Graafschap. "Iedereen kan van iedereen winnen in de nacompetitie. Daarom zijn het mooie wedstrijden. Het gaat erom dat je een eenheid vormt en mentaal sterk bent. Het hoeft allemaal niet mooi, alles draait om resultaat."

Sfeer

Vrijdag moet het dus gebeuren voor De Graafschap, onder het toeziend oog van bijna 500 luidruchtige Achterhoekers die ervoor zorgen dgat het uitvak in het kleine stadion van FC Eindhoven helemaal vol zit. "Het leeft en dat is mooi. Maandagavond hebben we die sfeer weer gevoeld en dat helpt je", weet Vreman die in 2015 als coach nog promoveerde met De Graafschap in de play-offs.
Het seizoen kan er in Eindhoven ook ineens op zitten. Dan zou teleurstelling en het gevoel van een verloren jaar overheersen bij De Graafschap. "Dan is dat zo, maar als we er dan maar wel alles aan hebben gedaan", aldus Vreman.
In de competitie won De Graafschap op bezoek bij FC Eindhoven (1-2). Het zegt Vreman weinig. "Dit wordt weer een hele andere wedstrijd. De nacompetitie staat echt op zich. Wat ik graag wil zien is dat we meer lef tonen. Hoe beter we aan de bal zijn, hoe meer keuzes zij moeten maken."

Recordhouder

De Graafschap is recordhouder in de play-offs. Maarliefst 23 keer kwam de club uit Doetinchem uit in de nacompetitie. VVV deed 20 keer mee. Zes keer volgde promotie naar de eredivisie. De laatste keer was in 2018 onder leiding van Henk de Jong. Tegenstander FC Eindhoven heeft die ervaring allesbehalve. De laatste promotie van de Brabanders was in 1977.

Extra wijziging

Jasper van Heertum, ook een Brabander, keert bij De Graafschap terug in het elftal. Hij miste de eerste wedstrijd maandag vanwege een lichte blessure. Jeffrey Fortes gaat daarom weer linksback spelen. Vreman voert nog een wijziging door. "Maar daar ga ik nog niets over zeggen." De verwachting is dat Danny Verbeek gaat starten ten koste van Mees Kaandorp.
Vermoedelijke opstelling: Jurjus, Lelieveld, Van Heertum, Van de Pavert, Fortes; Schuurman, Neghli, Brittijn; Verbeek, Hendriks, Korte