Sport

Vertrekt trainer Thomas Letsch al eerder bij Vitesse?

Thomas Letsch kan het waarschijnlijk niet veel beter meer doen bij Vitesse
Thomas Letsch kan het waarschijnlijk niet veel beter meer doen bij Vitesse © Orange Pictures
ARNHEM - Thomas Letsch staat in de belangstelling van Standaard Luik. De trainer van Vitesse houdt in het midden of hij volgend seizoen nog aan het roer staat bij Vitesse, ondanks een doorlopend contract. "In voetbal is alles mogelijk."
Vitesse maakt zich op voor het slotduel van de reguliere competitie. Niemand minder dan landskampioen Ajax komt zondag op bezoek in GelreDome, maar het topaffiche is inmiddels van alle spanning ontnomen. Vitesse is immers zeker van de play-offs, waarin het in de halve finales eerst gaat strijden met FC Utrecht. En Ajax prolongeerde dus de titel.

Vertrek

Ondertussen zijn veel spelers bezig aan hun laatste wedstrijden bij Vitesse. Riechedly Bazoer heeft al aangegeven te vertrekken en dat geldt ook voor aanvoerder Danilho Doekhi. Lois Openda en Jacob Rasmussen worden gehuurd en kiezen volgend seizoen ook voor een andere club.

Verkoop

De verwachting is verder dat sterkhouder Eli Dasa Vitesse verlaat. Daarnaast is de toekomst van Vitesse uiterst onzeker nu de Russische eigenaar Valery Oyf de club in de verkoop heeft gezet. Het is al weken stil rond eventuele interesse van investeerders om Vitesse over te nemen.

Opmars in Europa

Letsch weet dat hij de afgelopen twee jaar het uiterste uit zijn selectie heeft geperst al zijn de prestaties en het spel dit seizoen uiterst wisselvallig. Hij beseft echter als geen ander dat het qua resultaten voorlopig ook niet veel beter kan. Met een vierde plaats uit het vorig seizoen en de indrukwekkende opmars in Europa dit seizoen heeft de 53-jarige Duitser zich in de kijker gespeeld van andere clubs. Nooit eerder was Letsch in zijn loopbaan zo succesvol als bij Vitesse.

Standaard Luik

De trainer wil aan de vooravond van de belangrijke play-offs niet serieus ingaan op de belangstelling uit België of andere clubs. Letsch geeft aan geen contact te hebben gehad met Standard Luik. "Ik focus me op nu en dat is de play-offs met Vitesse", geeft hij aan.
"Daarna gaan we het seizoen evalueren en een beetje uitrusten. Daarna beginnen we met de voorbereiding op het nieuwe seizoen al zal dat misschien niet makkelijk zijn onder de huidige omstandigheden bij de club. Maar ik heb nog een contract. Het plan is te blijven, maar in voetbal is niets zeker", besluit Letsch.

Spoeling dun

Zondag ontvangt Vitesse dus eerst Ajax. Letsch kampt met een gehavende selectie na de winst bij Fortuna Sittard woensdagavond (1-2). Vooral achterin is de spoeling dun. "Hajek is met klachten in zijn enkel een serieus vraagteken. Waarschijnlijk ligt hij er voor dit weekend uit." Ook Cornelisse is niet helemaal fit. Vitesse mist ook al Wittek en Rasmussen vanwege blessures. "We hebben niet zo veel mogelijkheden op dit moment", aldus Letsch.
Met een punt thuis tegen Ajax is Vitesse zeker van de zesde plaats. "We willen die plek veiligstellen. Die is ook heel belangrijk voor de club als het gaat om de verdeling van televisiegelden. Maar het geeft ook een goed gevoel. Je wil altijd zo hoog mogelijk eindigen."

Prachtige strijd

Letsch zegt ook een positief gevoel te hebben over de play-offs, ondanks de ronduit matige tweede seizoenshelft van Vitesse. Tegen Fortuna Sittard zag de coach in elk geval een strijdbaar team. "Ze deden alles om te winnen. We hadden alleen met 4-0 naar huis moeten gaan, deze wedstrijd hadden we veel eerder moeten afmaken. Nu moeten we dit vasthouden en klaar zijn als de play-offs beginnen. Ik hou ervan. Drie van de vier zijn bekend, de laatste ploeg die mee mag doen is nog een prachtige strijd. En dan gaan we het uitvechten voor één plek in Europa."

Vijftig wedstrijden

Nog eens plaatsing voor Europees voetbal moet het seizoen voor Vitesse positief afsluiten, maar makkelijk zal dat niet worden. "De spelers zijn moe, dat is helder", merkt Letsch. "Voor iedereen is het nieuw dat ze tegen de vijftig wedstrijden hebben gespeeld. Normaal gesproken is dat tussen de dertig en veertig. Maar ik heb niet het idee dat het op is, ook niet mentaal gezien. Dat merk ik ook helemaal niet bij de spelers die de club aan het eind van het seizoen gaan verlaten."