Sport

Vitesse weert tientallen supporters uit stadion na nieuw incident

Door de forse rookontwikkeling was doorspelen enige tijd onmogelijk.
Door de forse rookontwikkeling was doorspelen enige tijd onmogelijk. © BSRAgency/OrangePictures
ARNHEM - Vitesse heeft zo'n veertig stadionverboden opgelegd aan supporters, nadat zondag rookbommen werden afgestoken tijdens de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen. De Arnhemse club sluit niet uit dat er nog meer stadionverboden volgen.
Scheidsrechter Richard Martens legde de wedstrijd van zondag in GelreDome na een kwartier spelen stil. Hij achtte verder spelen onmogelijk door de enorme, zwarte rookontwikkeling in het stadion. Later werd de wedstrijd hervat.
De gebeurtenissen van zondag passen in een reeks incidenten met Vitesse-supporters. In februari gooiden supporters bijvoorbeeld al vuurwerk op het veld in de wedstrijd tegen FC Utrecht, en in maart werd de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam gestaakt, nadat een deel van de Arnhemse aanhang zich misdroeg.
De rookbommen van zondag vormden overigens nog niet het laatste hoofdstuk. Na de wedstrijd tegen SC Heerenveen hield de politie nog eens twee supporters aan, omdat zij stewards zouden hebben mishandeld. "Volstrekt onacceptabel, dit mag nóóit gebeuren", zegt Vitesse nu. De club spreekt hardop zijn steun uit aan de getroffen stewards en zegt dat het naar omstandigheden goed met hen gaat.

'Absoluut niet trots'

De sancties stapelen zich dit seizoen op, erkent Vitesse. "Inmiddels is het aantal stadionverboden de honderd al ruimschoots gepasseerd; een forse vermenigvuldiging van het aantal bij de start van het seizoen en bijna een verdubbeling ten opzichte van het begin van dit kalenderjaar. Het zijn harde maatregelen, waar we absoluut niet trots op zijn, maar die voor de terugkeer naar een veilig en sfeervol stadion wel noodzakelijk zijn. Bovendien is dit iets wat vele supporters nadrukkelijk van ons vragen en verwachten", aldus de club in een verklaring.
Vitesse doet een noodkreet en zegt dat het niets liever wil, dan terugkeren naar een vertrouwd, geel-zwart voetbalfeest. Door nieuwe stadionverboden op te leggen en hard op te blijven treden tegen supporters die zich misdragen, hoopt de club het wangedrag in de kiem te smoren.
Zie ook: