Sport

Adrie Poldervaart gaat voor het hoogste met De Graafschap: 'Je kloten eraf werken'

Adrie Poldervaart komt over van FC Groningen.
Adrie Poldervaart komt over van FC Groningen. © Orange Pictures
DOETINCHEM - Adrie Poldervaart is trots dat De Graafschap bij hem terugkeerde, nadat de poging hem te strikken vorig jaar zomer op niets uitliep. De 51-jarige trainer tekende dinsdag een tweejarig contract in Doetinchem. "Ik hoop dat ik iets neer kan zetten dat de mensen waarderen."
Een jaar geleden gingen De Graafschap en Poldervaart het gesprek al aan, maar FC Groningen gaf toen tegengas. De club verlangde een afkoopsom om zijn assistent-trainer naar Doetinchem te laten vertrekken en die som was De Graafschap te gortig. "Terecht dat de club niet verder ging, hoor", zegt Poldervaart daar nu over. Hij probeerde zo goed mogelijk de knop om te zetten en zich weer te richten op zijn werk als assistent van Danny Buijs in Groningen.
"Uiteindelijk heeft niemand er natuurlijk iets aan als je sikkeneurig gaat doen", blikt Poldervaart terug. "Ik moest professioneel zijn en gewoon weer aan de slag gaan met de jongens en de staf. Maar ik dacht soms wel, als ik alleen thuis zat in Groningen en een wedstrijd zag van De Graafschap: daar had ik trainer kunnen zijn."
De Superboeren kozen vorig jaar zomer uiteindelijk voor Reinier Robbemond als nieuwe hoofdtrainer. Half maart sneuvelde hij in Doetinchem en nam Jan Vreman zijn taken op interim-basis over. Voor het nieuwe seizoen ging De Graafschap andermaal het gesprek aan met Poldervaart, wiens contract in Groningen ten einde liep. De trainer ging de gesprekken aan en tekende dinsdag een contract voor twee seizoenen.

Op eigen benen

Na twee jaar als assistent-trainer komt Poldervaart nu weer op eigen benen te staan. Dat was geen absolute must, zegt hij. "Ik wil gewoon graag ergens werken waar het goed toeven is, waar je hard kunt werken en gewaardeerd wordt. Ik ben trots en blij dat een club van statuur als De Graafschap mij daarvoor als kandidaat zag en ben blij dat het gelukt is", aldus de coach.
Zijn nieuwe club is bezig aan het derde seizoen op rij in de Keuken Kampioen Divisie. De honger naar de Eredivisie is groot in Doetinchem, maar Poldervaart kijkt voorbij de korte termijn. "Ik wil zeker iets opbouwen voor de lange termijn. En ik hoop dat ik moois kan neerzetten, iets dat de mensen waarderen. Waar 'm dat in zit? De manier van spelen, de manier waarop we ons presenteren. Je zult verbinding moeten zoeken met je supporters, als spelers én als staf. Dat moet een twee-eenheid worden", zegt Poldervaart.

In de geest van De Kist

Terwijl hij zijn visie bespreekt, doet hij denken aan de beroemde oud-trainer Simon Kistemaker. De vorig jaar overleden clublegende bracht eind jaren tachtig, begin jaren negentig Doetinchem in vervoering met zijn no-nonsense aanpak en dito speelstijl. Zoals het voetbal op De Vijverberg toen was, zou het eigenlijk altijd moeten zijn. "Je moet natuurlijk altijd voor het hoogste gaan: attractief voetbal en spelen met passie. Je kloten eraf werken", zegt Poldervaart in de geest van De Kist.
De grote vraag is nog op welk niveau Poldervaart straks begint met zijn nieuwe club. De Graafschap greep op de valreep een ticket voor de play-offs en heeft nog een flinke weg af te leggen, wil het straks in de Eredivisie acteren. Poldervaart zag de club maandagavond in de eerste ronde gelijkspelen tegen FC Eindhoven (1-1), vrijdag is de return tegen de Brabanders.
"Het zou prachtig zijn als het lukt, toch?", zegt Poldervaart. "Dan hebben heel De Graafschap en trainer Jan Vreman een prachtige job neergezet. Ik kijk met zeer grote interesse mee en wens ze heel veel voorspoed. Als het er echt van komt, zou dat een fantastische prestatie zijn."