Sport

NEC eert de man die de club met eigen geld redde van de ondergang

Frans Hendriks ontvangt de Zilveren Waalspeld
Frans Hendriks ontvangt de Zilveren Waalspeld © Broer van den Boom
NIJMEGEN - Toen NEC in de jaren 90 zieltogend was en financieel ten onder leek te gaan, pompte Frans Hendriks geld in de club om het voortbestaan te garanderen. De club en de gemeente hebben de rasechte Nijmegenaar daarom vandaag geëerd.
NEC heeft hem benoemd tot erelid en van burgemeester Hubert Bruls ontving hij de Zilveren Waalbrugspeld. De gemeentelijke onderscheiding krijgt hij vanwege zijn verdiensten voor NEC, maar ook voor de stad Nijmegen. Zo was en is Hendriks essentieel voor het carnaval in de Waalstad.
Frans Hendriks gelauwerd door NEC en Nijmegen
De 76-jarige Nijmegenaar hield NEC met eigen geld meerdere malen overeind. "In de negentiger jaren was ik in de gelegenheid om NEC op cruciale momenten vooruit te helpen. Dat deed ik niet alleen vanuit een NEC-hart, het is meer een Nijmegen-hart."

Boekhoorn binnenhalen

Ook legde Hendriks de basis voor de successen die de club uiteindelijk boekte. Zo adviseerde hij de toenmalige voorzitter Hans van Delft, begon hij een investeringsfonds om spelers aan te trekken en legde hij het contact om de huidige geldschieter Marcel Boekhoorn aan de club te binden.
Frans Hendriks met NEC-geldschieter Marcel Boekhoorn
Frans Hendriks met NEC-geldschieter Marcel Boekhoorn © Broer van den Boom

Whatsappen met spelers

Frans Hendriks genoot enorm van de opmars van de club en van de Europese campagnes in 2003 en vooral 2008. Ook was en is hij vertrouwenspersoon van veel trainers en spelers van NEC. Hij stuurt ze op wedstrijddagen steevast Whatsappjes met tips en aanmoedigingen.
Dat hoorde burgemeester Bruls ook. "Ja, hij geeft blijkbaar hele directe aanwijzingen voor elke wedstrijd. Maar ik twijfel of ik dat zou willen. Ik denk dat ik dan met hem ga afspreken om dat één keer per maand te doen, een paar aanwijzingen hoe het met de stad verder moet."

NEC en carnaval

Maar Bruls eerde de ras-Nijmegenaar met plezier. "Iedereen kent hem van zijn ondersteuning bij NEC, maar hij is ook betrokken bij het carnaval in Nijmegen en vroeger al met de Kolping-vereniging. Je moet niet alleen letten op wat Frans in het openbaar zegt, soms met een wat ruig woord. Maar hoe hij ook in het klein mensen helpt, maakt hem een bijzonder mens."
"Frans in heel erg Nijmeegs. Altijd verbonden aan de stad. Een typische Nimwegenaar: nuilen, er lekker over zeuren, maar altijd trouw aan de stad."