Sport

Volle Vijverberg moet De Graafschap naar eredivisie leiden

De Vijverberg volgepakt tijdens een thuiswedstrijd van De Graafschap
De Vijverberg volgepakt tijdens een thuiswedstrijd van De Graafschap © Orange Pictures
DOETINCHEM - De weg is lang voor De Graafschap, maar de club uit Doetinchem weet wat het is om via de nacompetitie te promoveren. "We doen mee en dus willen we nu ook winnen", zegt trainer Jan Vreman.
Na een seizoen met een hoop hobbels en een flinke serie teleurstellende wedstrijden staat De Graafschap als nummer negen van de ranglijst toch in de play-offs met als inzet een plek in de eredivisie. "We waren afhankelijk van wat op andere velden gebeurde, maar die hulp hebben we gekregen", stelde Vreman tevreden vast in Amsterdam.
Jan Vreman en keeper Hidde Jurjus reageerden na afloop van het duel tegen Jong Ajax:
Vreman en Jurjus praten over de kansen in de play-offs
De route in de play-offs gaat over maximaal zes wedstrijden en is verdeeld over drie rondes met een uit- en een thuiswedstrijd. Ook de finale gaat over twee duels.

Eerst FC Eindhoven

De Graafschap begint de kwartfinale van de play-offs maandag al in Doetinchem. Vrijdag is de return van die ronde. Tegenstander is FC Eindhoven dat gisteravond de helpende hand toestak door FC Volendam op 2-2 te houden. Almere City verloor en dat was goed nieuws voor De Graafschap. "Ik ben blij", reageerde Vreman na het gelijkspel van de Superboeren bij Jong Ajax.
"Het is mooi dat dit gebeurt, anders had het seizoen erop gezeten", vertelde de nuchtere clubman, die het twee maanden geleden overnam van Reinier Robbemond. "Nu komt er nog een toetje. Of ik het had verwacht? Ik had het gehoopt. En dan kun je altijd iets verwachten. Of het verdiend is? We zijn negende geworden en die plek geeft recht op nacompetitie, omdat andere clubs daarboven de periodetitels hebben gewonnen."

Veel klappen

Keeper Hidde Jurjus blonk uit tegen Jong Ajax (1-1). "Het was wel mijn beste wedstrijd van het seizoen inderdaad. Mooi dat je jezelf een boost kan geven en iets extra's kunt brengen in deze fase. We hebben veel klappen gehad dit seizoen en ook veel slechte wedstrijden gespeeld. Maar er zaten ook hele goede tussen."

ADO of NAC in halve finale

Aan de nacompetitie doen voorlopig de volgende clubs mee uit de eerste divisie: ADO Den Haag, NAC Breda, Excelsior, Roda JC, FC Eindhoven en De Graafschap. Later komt daar nog een eredivisieclub bij. Wie dat wordt is nu nog onduidelijk.
Overleeft De Graafschap de eerste ronde, dan stuit het op de winnaar van het tweeluik tussen ADO en NAC. Van beide clubs won de Achterhoekse club dit seizoen thuis.
Het is de mooiste fase van het seizoen
De Vijverberg moet een wapen zijn in de play-offs, al presteerde De Graafschap uitgerekend in eigen huis dit seizoen dramatisch. Zo werd in Doetinchem bijvoorbeeld al zeven keer verloren dit seizoen. "Of we kunnen promoveren? Zeker kan dat", zegt Jurjus strijdbaar. "In ons stadion kan echt iets ontstaan, dat is bekend." De Graafschap kon in zijn laatste thuiswedstrijden rekenen op ruim 10.000 supporters.
Een volle Vijverberg moet de Graafschap in de play-offs steun geven
Een volle Vijverberg moet de Graafschap in de play-offs steun geven © Orange Pictures
"Dit soort wedstrijden zijn momentopnames. Je speelt twee keer tegen elkaar en daarna geef je elkaar de hand en zeg je 'het is voorbij' of ga je weer verder. Het is de mooiste fase van het seizoen", glundert de ervaren doelman.

Typisch De Graafschap

Jurjus: "We hebben in principe niets te verliezen. Misschien zijn we als nummer negen de underdog, want FC Eindhoven is derde geworden en we hebben de uitwedstrijd dit seizoen van ze gewonnen. Tegelijkertijd zijn wij als De Graafschap een grote club in de eerste divisie en begrijp ik dat de mensen zeggen dat we moeten winnen. Dat is ook wel typisch De Graafschap", lacht hij.
We gaan de nacompetitie in om te winnen, anders hoef je ook niet mee te doen
Vreman weet dat als geen ander. "Er kan zeker iets gaan ontstaan in de groep nu. Ik zag in de kleedkamer eerst verwondering bij de spelers, maar ook direct strijdvaardigheid. Het is nog niet afgelopen. We gaan de nacompetitie in om te winnen. Anders hoef je ook niet mee te doen.
De laatste keer dat De Graafschap via de play-offs promoveerde was in 2018 onder leiding van Henk de Jong, ten koste van Almere City in de finale.
In 2015 gebeurde dat ook al, maar toen werd afgerekend met FC Volendam. Aan het IJsselmeer maakte Vincent Vermeij toen de verlossende treffer voor De Graafschap met een puntertje. De trainer was toen niemand minder dan Jan Vreman.