Sport

'De Kannibaal' had al een lintje en een eigen straat, nu is er ook een boek

Monique Rademaker schreef 'De Kannibaal' over zijspancrosser Daniël Willemsen.
Monique Rademaker schreef 'De Kannibaal' over zijspancrosser Daniël Willemsen. © Omroep Gelderland
LOCHEM - Zijspancrosser Daniël Willemsen uit Lochem zat als klein jongetje al op de motor en werd maar liefst tien keer wereldkampioen. Maar het crossen gaat niet alleen over rozen, het is topsport en een ongeluk zit in een klein hoekje. Journalist Monique Rademaker uit Silvolde schreef het boek 'De Kannibaal' over deze bijzondere, gedreven Achterhoeker.
Besmet door het thuisfront - haar partner en twee zoons - raakte ook journalist Monique Rademaker gefascineerd door de crosswereld. Volgens de mannen bij haar thuis was zijspancrosser Daniël Willemsen de absolute nummer één.
Rademaker ontdekte tot haar verbazing dat er ondanks zijn vele prijzen en titels nog nooit een boek over de sportman was gemaakt. De volgende stap was eigenlijk heel simpel: "Toen ben ik gewoon naar hem toegegaan en gevraagd of ik een boek over hem mocht maken. Nou, dat vond ie wel goed", lacht de Silvoldse.
Bekijk hier het gesprek met Daniël Willemsen en Monique Rademaker:
Eindelijk komt er een boek over de zijspancrosser

Niets en niemand ontziend

"Monique heeft met heel veel mensen in mijn omgeving gesproken en is meegeweest naar internationale wedstrijden. Zo heeft ze ook goed de sfeer van het crossen kunnen weergeven in het boek. Ja, ik vind het heel gaaf", zegt een trotse Willemsen.
De titel 'De Kannibaal' verwijst naar de bijnaam van Willemsen. Naar eigen zeggen omdat hij en zijn bakkenist (bijrijder) altijd niets en niemand ontziend van achteren naar voren reden in een wedstrijd. "Maar ook omdat hij in zijn carrière heel wat bakkenisten heeft versleten,", weet Rademaker inmiddels.
Uitgeverij Hermans © Uitgeverij Hermans
Het boek is nu af en wordt donderdag in Lochem gepresenteerd in bijzijn van Daniël Willemsen, zijn familie, vrienden en andere crossers. En tekenend voor het leven van de zijspankampioen; momenteel is hij weer eens geblesseerd: "Ja ik heb mijn scheen- en kuitbeen gebroken bij een wedstrijd omdat we achterop een stilstaande zijspan botsten."
In het boek komende de vele ongelukken natuurlijk ook voorbij. "Ja, dat zijn toch ook de spannende verhalen. Maar het is niet alleen maar leed, er zitten ook veel heroische overwinningen in", aldus Rademaker. "Bovendien zijn de verhalen aangevuld met vele kleurrijke foto's van de verschillende kampioenschappen. "

'Mijn lust en leven'

Het bijzondere aan Willemsen vindt ze ook vooral zijn enorme drive en eeuwige doorzettingsvermogen. "Op hoog niveau sporten betekent ook veel trainen en gezond eten. Daniël gaat hele weekenden naar de cross en op maandagochtend staat hij altijd weer in zijn eigen werkplaats waar hij motoren bouwt voor andere crossers. Vaak na maar een paar uurtjes slaap. Hup, broodtrommel mee en aan de slag. "
"Dit is altijd al mijn lust en mijn leven geweest", vertelt de 46-jarige zijspancrosser. "Ik begon toen ik vijf was en doe het nog steeds, Natuurlijk heb ik vaak genoeg als ik weer eens geblesseerd was, gedacht: ik stop ermee. Maar dan ging het na een paar weken beter en dan ging ik toch weer door. "
Inmiddels voelt Willemsen wel dat het einde van crossen op zulk hoog niveau nadert. Van zijn huidige breuken heeft hij nog veel last. "Ik denk er de laatste tijd regelmatig over na om over niet al te lange tijd een keer te stoppen. "
Een definitieve knoop heeft 'de Kannibaal' vooralsnog niet doorgehakt: "Dat vind ik heel lastig. Het is echt op topniveau blijven rijden of helemaal stoppen. Het is alles of niets."